Kosova’daki etnik gerginliğin gölgesinde Arnavut-Sırp yardımlaşması

Acı hatırların unutulmaya çalışıldığı Kosova’da Arnavut Fadil Rama, yalnız yaşayan 92 yaşındaki Blagica Dicic’in tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Dicic Rama’ya artık “oğlum” diyor

Balkanlar sık sık etnik gerginliklerle gündeme geliyor.

Savaşlara dönen ve onbinlerce cana mal olan bu gerginliklerin Kosova’nın başkenti Priştine’de yaşayan Arnavut Fadil Rama ile Sırp Blagica Dicic’te bir karşılığı yok.  

Arnavut Rama, komşu köyleri Vaganeş’te yalnız yaşayan 92 yaşındaki Sırp Dicic’in yıllardır tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. 

Kameniçe kasabasına bağlı olan ve bugün tamamen boşaltılmış köyde yalnız yaşayan Dicic, komşu köyden türlü zorluklara rağmen yürüyerek yanına gelen Rama'ya yaptıkları için dua ediyor.

Sırp yaşlı kadın Arnavut Rama'ya "oğlum" diyor

İki erkek ve üç kız çocuğu olan, ancak bir kısmı Sırbistan'da yaşayan yaşlı kadın, yardımlarıyla her zaman yanında olan Rama'ya da artık "oğlum" diye sesleniyor.

Geçen yıla kadar burada oğlu Slobodan ile yaşayan yaşlı kadın, gelinin rahatsızlığı nedeniyle oğlunun Kameniçe'ye yerleşmek zorunda kaldı.

Rama'nın her zaman kendisine bir şeyler getirdiğini ve buzdolabını doldurduğunu anlatan Dicic, "Beni yalnızca o ziyaret ediyor. Eşi ve oğlu da ziyaretime geldi. Bana o bakıyor. Tanrı onu korusun" dedi.

Rama: Dini ya da ırkı ne olursa olsun biri açsa ben de yiyemem

Rama, yaşlı kadının yalnız kaldığını ve onunla kimsenin ilgilenemeyeceğini bildiğini anlatarak, özellikle koronavirüs salgını döneminde iki-üç günde bir Dicic'i ziyaret ederek, ona yiyecek getirdiğini söyledi.

Dicic'in oğlu Slobodan'ın da sosyal durumunun çok kötü olduğunu ve salgınla mücadele kapsamında alınan önlemler nedeniyle annesini ziyaret edemediğini aktaran Rama, "Salgın öncesi 10 günde bir annesini ziyaret ederdi. Ben o zaman da arada gelirdim. Ancak salgınından sonra sadece ben gelebiliyorum" diye konuştu.

Köylerin arası 2 kilometre

Ramazan boyunca her gün yaşlı kadını ziyaret ettiğini anlatan Rama, "Oruç tutmadığım için sevap kazanmak istiyordum. Aramızda yaklaşık 2 kilometre var, ancak kendisine yemek getirmek için benim yürüyerek buraya gelmem sorun değil. Dini ya da ırkı ne olursa olsun, biri açsa ben yiyemem" dedi.

Rama, yemeklerin yanı sıra Dicic'in evinin yakınındaki bir kaynaktan yaşlı kadına su da doldurduğunu, odunlarını daha kolay yakacak şekilde hazırladığını da ifade etti.

Yaşadıkları beldede Sırp-Arnavut ilişkilerinin iyi olduğunu dile getiren Rama, "Onlar savaş öncesi ve sırasında iyi davranıyorlardı. Biz her zaman iyi ilişkilere sahip olduk. Hiçbir sorun yok." dedi.

1999’da Sırplar ile Arnavutlar arasında yaşanan çatışmalarda binlerce kişi ölmüştü. Binlerce insanın ölümüne neden olan savaşın ardından NATO duruma müdahale etmişti.


AA

DAHA FAZLA HABER OKU