Marriott oteller zinciri: Trump yönetimi Küba'daki otelimizi kapatma talimatı verdi

Şirketten otelin faaliyetlerini 31 Ağustos'a kadar durdurması istendi

Eski model bir araba, Havana'daki Four Points by Sheraton otelinin önünden geçiyor (AFP)

Trump yönetimi, Marriott International'dan Küba'nın başkenti Havana'daki otelcilik faaliyetlerine son vermesini istedi.

Reuters'ın haberine göre oteller zinciri, Four Points Sheraton'ı komünistlerin idaresindeki ülkenin başkentinde 4 yıl önce işletmeye açtı ancak mevcut ABD yönetimi söz konusu firmaya buradaki faaliyetlerini 31 Ağustos'a kadar durdurması gerektiğini bildirdi.

Haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ın Küba'ya demokratik reform için baskı yapmak ve bu ülkenin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya verdiği desteği kesmek istediği kaydedildi.

Reuters, bu ülkede bulunan tek Amerikan otelinin faaliyetlerini durdurma hamlesinin Küba'daki ABD merkezli turizme zarar verebileceğini de belirtti.

Marriott sözcüsü, Reuters'a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

Kısa süre önce, devlet tarafından verilen lisansın yenilenmeyeceğine dair bir bildirim aldık. Bu durum, Marriott'ı Küba'daki faaliyetlerini durdurmak zorunda bırakıyor.

Sözcü, NBC News'e verdiği röportajda da “Küba'da hazırlık aşamasındaki diğer otellerinin açılmasına da izin verilmeyeceğini” söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eski ABD Başkanı Barack Obama'nın izlediği yumuşama politikası sırasında lisans verilen işletme, 1959 devriminden bu yana Küba'da faaliyet gösteren ilk Amerikan oteli olmuştu.

Trump 2017'de iktidara geldikten sonra iki ülke arasındaki ilişkilerin yumuşatılması politikasını tersine çevirmiş olsa da söz konusu otelin lisansını 2018'de yenilemişti.

Havana'da ikinci bir otel olarak tarihi Hotel Inglaterra'yı yönetmeyi planlayan Marriott, dünkü duyuru öncesinde bu açılışı gerçekleştiremedi.

Marriott'a bu ülkedeki iş anlaşmaları konusunda danışmanlık hizmeti sunan FocusCuba şirketinin başkanı Philip Peters, Reuters'a verdiği röportajda, ABD şirketlerinin Küba'da çalışmasını durdurmanın bu ülkenin refahına zarar vereceğini söyledi.

Latin Amerika Washington Ofisi'nden (WOLA) Marguerite Jimenez ise Miami Herald'a yaptığı açıklamada, alınan kararın ülkedeki diğer ABD şirketlerini de etkileyebileceğini ifade etti.

Küba halkını veya Küba özel sektörünü desteklediğini iddia etmek ya da mevcut iş faaliyetlerine karışmayı istememek şeklinde olsun, ABD Başkanı, Küba konusunda hep söylediğinin tersini yaptı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU