NASA ve SpaceX çalışanları tepki gösterdi, Trump'ın "Uzayı yeniden harika yap" videosu kaldırıldı

Başkanlık seçimleri için tarihi uzay yolculuğunun görüntülerinin kullanılması eleştiri topladı

Crew Dragon'ın testler esnasında çekilen bir fotoğrafı (NASA)

Donald Trump’ın seçim kampanyası için hazırlanan, “Uzayı yeniden harika yap” adlı videonun NASA düzenlemelerini ihlal ettiği bildirildi. ABD başkanına yönelik yoğun eleştirilerin ardından video 24 saat içinde kaldırıldı.

3 Haziran Çarşamba günü YouTube, Twitter ve Facebook'ta yayımlanan video, SpaceX ve NASA ortaklığıyla geçen hafta gerçekleştirilen Crew Dragon görevine odaklanıyordu.

Görüntülerde John F. Kennedy’nin 1962’de Teksas’taki Rice Üniversitesi’nde yaptığı ünlü konuşma, 1969’da Apollo 11’nin Ay yüzeyine inişi ve Crew Dragon’ın fırlatılışı yer alıyordu.

Trump'ın 2018'de Beyaz Saray'daki Ulusal Uzay Konseyi'nde yaptığı bir konuşma da söz konusu görüntülere eklenmişti. Trump, konuşmasında şunları söylüyordu:

Birlik oldu mu, Amerikalıların yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Şimdi Amerikan uzay araştırmalarının bir sonraki önemli aşamasına geçmeye hazırız.

Öte yandan NASA düzenlemeleri, uzay ajansının astronotlarının veya diğer bileşenlerinin reklam amacıyla kullanılmasına izin vermiyor. SpaceX’in konuyla ilgili herhangi bir düzenlemesi bulunup bulunmadığı ise belirsiz.

Forbes’un haberine göre uzay ajansının ilgili düzenlemesi şu şekilde:

NASA bir devlet kurumudur. Ticari bir ürünün, hizmetin veya etkinliğin tanıtımının, reklamının yapılmasına izin vermez. Bu yüzden reklamlarda NASA’ya ait materyallerin veya logonun kullanımına kesin sınırlamalar koymuştur.

Video 4 Haziran Perşembe günü resmi kanallardan kaldırıldı. Ancak birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından kaydedildiği için hala görüntülenebiliyor.

 


Görüntülerde iki astronotun fırlatma rampasına gidişi ve aileleriyle vedalaştığı anlar da yer alıyor. Bu nedenle astronotlardan Doug Hurley’in eşi Karen Nyberg, konuyla ilgili eleştirilerini Twitter’dan paylaştı.

Benim ve oğlumun video görüntülerinin, bilgim ve rızam olmadan siyasi propaganda amacıyla kullanılmasını rahatsız edici buluyorum. Bu çok yanlış.

Webtekno’nun haberine göre SpaceX ve NASA'da çalışan çok sayıda insanın da reklama ateş püskürdüğü söyleniyor.

Change.org'da başlatılan bir imza kampanyasında da başkanlık seçimleri için uzay yolculuğunun görüntülerinin kullanılması kınandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kampanya metninde, ABD topraklarından uzaya yeniden astronot göndermenin yalnızca Trump yönetiminin başarısıymış gibi gösterilmesine itiraz edildi.

NASA Ticari Mürettebat Programı'nın 2011 yılında Obama döneminde başladığına, programın köklerinin de Bush yönetimine kadar gittiğine dikkat çekildi.

Trump'ın kampanya ekibiyse görüntülerin herkese açık kaynaklardan derlenerek oluşturulduğunu belirterek reklamı savundu.


Independent Türkçe, Forbes, Webtekno

DAHA FAZLA HABER OKU