Tamam, milletvekilleri anlaşmasız bir Brexit istemiyor, peki ne istiyorlar?

Theresa May milletvekillerinin uzun süreli bir erteleme olasılığına odaklanabileceği beklentisiyle anlaşmayı kabul ettirmeyi bir kez daha deneyecek

'May’in anlaşmasını onaylatabileceğini sanmıyorum ve şansı daha yüksek başka bir anlaşma olduğunu da düşünmüyorum'

İngiltere Parlamentosu’nda milletvekilleri, beklendiği gibi, anlaşmasız bir Brexit’in reddedilmesi yönünde oy kullandı, ancak bunu epey dramatik hale getirmeyi başardılar. Theresa May milletvekillerinin teklifi reddetmelerini asla istemedi, ancak alternatif başbakan Yvette Cooper tarafından oylamaya sunmaya zorlandı. May, 29 Mart’ta anlaşmasız ayrılığı reddetmeye ilişkin Cooper’ın adımını sınırlandırmayı amaçladı ki bu belki iki aylık kısa süreli bir ertelemenin ardından anlaşmasız Brexit seçeneğine açık kapı bırakacaktı.

Ancak Avam Karaması’nın yarım yamalak tedbirlere karşı çıkan bir havası vardı, dolayısıyla milletvekilleri de her an gerçekleşebilecek anlaşmasız bir Brexit’i reddedecek doğrultuda oy kullandı. Değişiklik teklifini sunan İşçi Partili milletvekili Caroline Spelman, teklifinin aşırıya kaçtığı ve başbakanın manevra alanını sınırlandırdığı için hükümet tarafından ikna edildi. Spelman teklifini geri çekmek istedi ancak kurallar değişiklik teklifini imzalayan bir milletvekilinin onu oylamaya sunabileceği yönündeydi, dolayısıyla devreye Cooper girdi.  

Hükümet dört oyla kaybetti.

Bütün bu heyecan içerisinde, iki gerçeği gözden kaçırmak kolaydı: bir, benzer bir değişiklik Ocak ayında geçirildi, dolayısıyla Avam Kamarası AB’den anlaşmasız bir ayrılığa itirazını daha önce ifade etmişti; iki, bu değişiklikler görüş ifadeleri olup yasal bir etkisi yoktur.

Fakat bu geceki oylar Avam Kamarası’nın bir sonraki aşamaya geçtiği anlamına geliyor, bu aşama da Brexit’i geciktirmek isteyip istemediğine karar vermek.

Aslında, Brexit’in ertelenmesinin önlenebileceği noktayı muhtemelen geçtik. Parlamento başbakanın sunduğu anlaşmayı şimdi onaylasa bile hedeflenen 29 Mart tarihinde AB’den ayrılmamız artık mümkün olmayabilir, çünkü İngiliz hukukunda ayrılma anlaşmasını yasalaştırmak için bir tasarının geçirilmesine zaman yok.

 



 

Bununla birlikte, başbakanın belirttiği bir anlaşmanın yürürlüğe girmesini mümkün kılmak için kısa süreli teknik bir süre uzatımı ile parlamentonun bir anlaşmaya karşı oy kullanması için daha uzun bir süreye ihtiyaç olması arasında büyük fark var.

Theresa May, bu akşamki oylamadan sonra, anlaşmasının kabul edilmesi için tekrar girişimde bulunacağını doğruladı. May, uzun süreli erteleme tehdidini milletvekillerini anlaşmasını onaylamaya ikna etmek için baskı aracı olarak kullandı.

May, anlaşmasının üçüncü oylamasını kazanabilmesi için çarşamba gününe kadar hala büyük zorluklarla karşı karşıya. May’in dün geceden 75 milletvekilinin oylarını değiştirmesine ihtiyacı var, bu da Muhafazakar Partili Brexit taraftarı 62 milletvekiliyle Demokratik Birlik Partili 10 milletvekili lehte oy verse bile hala İşçi Partili 3 oya ihtiyacının bulunduğu anlamına geliyor.

Böyle şeyleri tahmin etmek zordur, fakat olmayacak olan bir şey var ki o da Muhafazakar Partili 62 Brexit yanlısının May’in anlaşması lehinde oy kullanması. Aralarında May’in anlaşmasını AB üyeliğinden daha berbat gören 20-30 kişilik sabit fikirliler var. “Tımar” ve “sömürge” kelimelerini popülerleştiren Jacob Rees-Mogg, May’in anlaşmasını kabul etmeye hazır olabilir, ancak meslektaşlarının çoğu Rees-Mogg’un renkli dilini kelimelerin gerçek anlamıyla kabul ediyor.

May’in, anlaşmasına oy vermeyi reddeden her bir Muhafazakar Partili için İşçi Partili milletvekilinin desteğine ihtiyacı var. Dün gece genel toplamda ekstra bir İşçi Partili milletvekili, Caroline Flint’in oyunu değiştirebilmeyi başardı.

May’in anlaşmasını onaylatabileceğini sanmıyorum ve şansı daha yüksek başka bir anlaşma olduğunu da düşünmüyorum.

Dolayısıyla Brexit’in ertelenmesi muhtemel, belki de bir süre için – AB’nin bunu kabul edeceğini varsayarsak. Söylediğim gibi, şimdi muhtemelen AB’den asla ayrılamayacağız.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.  

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU