DEVA Partisi: Vekilliklerin düşürülmesi siyasi bir karardır

Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları’nın vekilliğinin düşürülmesini eleştiren Demokrasi ve Atılım Partisi, kararın kabul edilemez olduğunu açıkladı

Vekilliği düşürülen CHP ve HDP'li milletvekilleri / Fotoğraf: Twitter

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) dün vekilliği düşürülen ve ardından tutuklanarak cezaevine gönderilen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları için bir basın açıklaması yayınladı.

Kararın siyasi olduğu belirtilen açıklamada, “Tarafsız olması gereken Başkanlık Divanının vekiller hakkında verilen mahkûmiyet kararlarını, uzunca bir süre beklettikten sonra Türkiye Büyük millet Meclisi TBMM Genel Kurulu'nda okumayı tercih ederek milletvekilliklerini sona erdirmesi siyasi bir karardır” denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Çifte standardı ortaya koyan bu uygulama kabul edilmez” 

Vekillikleri düşürülen milletvekillerinin durumuyla benzer mahiyette geçmişte de çok sayıda örnek olduğu hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Başkanlık Divanı mahkemelerin vermiş olduğu kesinleşmiş kararları genel kurulda okutmamıştır. Bu sayede milletvekillerinin seçildikleri dönem sonuna kadar görevlerini yapmaları sağlanmıştır. Kemal Aktaş ve Engin Alan hakkındaki meclis uygulaması benzer örneklerdendir. Ve bu örnekler aklıselimin, sağduyunun sergilendiği güzel örneklerdir.

Açıklamada “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Türkiye’nin sesidir, demokrasimizin nefesidir” vurgusu yapıldı.

Uygulamanın çifte standart olarak yorumlandığı açıklamada, “Egemenlik yetkisini kullandığı oy marifetiyle milletvekillerine devreden seçmenin iradesi bu keyfi tasarruflarla bertaraf edilmiştir. Çifte standart ortaya koyan bu uygulamalar kabul edilemez” denildi.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU