HDP'den üç ismin vekilliğinin düşürülmesine tepki: Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları'nın hiçbir yere gitmedikleri halde gece tutuklanmaları hukuka aykırıdır

Meclis'te üç milletvekilinin haklarında verilen yargı kararlarının okunması ve ardından tutuklanmalarını HDP milletvekilleri bugün düzenledikleri yürüyüşle protesto etti. Güvenpark'a yürümek isteyen vekillere polis izin vermedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini protesto etmek amacıyla HDP Parlamento Grubu Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) açıklama yaptı. 

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP'li Berberoğlu, HDP'li Güven ve Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesine, "Tartışmalı bir yargı süreci devam ederken, Anayasa Mahkemesi önünde üç milletvekilinin de bireysel başvurusu hala görüşülürken ve tebligatlar devam ederken bu süreç işletildi" diyerek tepki gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

HDP milletvekilleriyle Meclis'te yaptığı basın açıklamasında, TBMM'de dün tarihin en karanlık sayfalarından birine imza atıldığını savunan Beştaş, Güven, Farisoğulları ve Berberoğlu'nun milletvekilliklerinin düşürülmesini doğru bulmadıklarını söyledi.

“Bunlar neden dün okundu”

Beştaş, "Kesinlikle tartışmalı bir yargı süreci devam ederken, Anayasa Mahkemesi önünde üç milletvekilinin de bireysel başvurusu hala görüşülürken ve tebligatlar devam ederken bu süreç işletildi. Üstelik 2 yıldan başlayarak geriye doğru, uzun süredir bekletilen dosyalar okutuldu. Bunlar neden dün okundu? Bu sorumuzun yanıtını dün AKP milletvekilleri verdi; 'Biz Cumhurbaşkanımızın talimatlarına uyarız' dedi" İfadelerini kullandı. 

Güven ve Farisoğulları'na ceza veren mahkeme heyetinin FETÖ'den yargılandığını ve ceza aldığını ifade eden Beştaş, FETÖ kumpası diye ilan edilen davaların tümünde beraat kararları verilirken KCK  ve HDP'ye yönelik davalarda bir adım atılmadığını belirtti.

"Planı hepimiz yaşarak öğrendik"

Beştaş, "Berberoğlu, Güven ve Farisoğulları hiçbir yere gitmedikleri halde dün gece gözaltına alındı ve alelacele tutuklandı. Bunu da nasıl bir plan dahilinde işlettiklerini hepimiz yaşayarak öğrendik" dedi.

Basın açıklamasının ardından aralarında HDP Grup Başkanvekilleri ve milletvekillerinin de olduğu grup Kızılay’da bulunan Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. 

Atatürk Bulvarı üzerinde, Güvenpark'a yaklaşıldığı noktada, kurulan polis barikatı önüne gelen HDP'li vekiller ile polis arasında arbede yaşandı.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU