Facebook, devlet destekli medya kuruluşlarına ait sayfaları ve paylaşımları etiketleyecek

Amerikalı kullanıcılar gelecek haftadan itibaren Russia Today ve Şinhua Haber Ajansı gibi devlet kontrolündeki yayın organlarına ait sayfalarda uyarı etiketleri görecek

Facebook kararı, dünyada koronavirüs pandemisinin, ABD'de de George Floyd gösterilerinin sürdüğü sırada açıkladı (Reuters)

Sosyal medya platformu Facebook, devlet kontrolündeki medya kuruluşlarına ait sayfalar, paylaşımlar ve reklamları ilgilendiren bir karar aldı.

Firma perşembe günü yaptığı açıklamada, ilk olarak Rusya’nın Russia Today (RT) televizyonu ve Çin’in Şinhua Haber Ajansı gibi devletlere bağlı yayın organlarına ait sayfalarda etiketlerin belireceğini bildirdi.

Alınan karara göre ABD’deki kullanıcılar gelecek haftadan itibaren bu kuruluşların yaptığı yayınlarda bir etiket görmeye başlayacak ve uygulama zaman içinde diğer ülkelerde de yürürlüğe girecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Facebook Siber Güvenlik Politikaları Başkanı Nathaniel Gleicher, CNN televizyonuna verdiği röportajda, kullanıcıların kendilerine ulaşan paylaşımların nereden geldiği konusunda daha fazla bilgi sahibi olması adına böyle bir adım attıklarını söyledi.   

Gleicher, “Bizi endişelendiren husus; devlet medyasının, bir basın kuruluşunun sahip olduğu gücü devletin stratejik desteğiyle birleştiriyor oluşudur. Bir protestoyla ilgili haber okuyorsanız bu haberi kimin yazdığını ve arkasında ne gibi bir teşvik olduğunu bilmeniz gerçekten önemli. Amacımız, halkın bu yayınların arkasında kim olduğunu görüp anlamasını sağlamaktır” dedi.

Facebook söz konusu plandan ilk kez aralık ayında bahsetmişti ancak nihai açıklama koronavirüs salgını sırasında Çin ve Rusya gibi ülkelerde devlet kontrolü altındaki medya kuruluşlarının paylaştığı bilgilerin güvenilirliğinin tartışıldığı ve ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti nedeniyle ölmesinin ardından gösterilerin sürdüğü bir sırada geldi.

CNN konuyla ilgili haberinde, özellikle Çin’de devlet medyasının ABD’deki gösterileri yakından takip ettiğini ve “bazı Amerikalı yetkililerin Hong Kong’daki protestocuları överken neden kendi ülkelerindeki Amerikalıların eylem yapmasını eleştirdiğini” sorgulayan yayınlara verdiğini aktardı.
 


Gleicher ayrıca, firmanın kasım ayındaki seçimler öncesinde bu yaz ABD’de devlet kontrolündeki medya kuruluşlarının reklam yayınlarını engelleyeceğini kaydetti. Yetkili, dünyanın bazı bölgelerinde devlet medyası tek haber kaynağı olduğu için reklam yasağının diğer ülkelerde uygulanmasına dair bir planlarının olmadığını ekledi.

Konuyla ilgili detayları paylaşan Gleicher, Facebook'un hangi yayınları “devlet kontrolündeki medya” şeklinde etiketleyeceğini belirlemek için 65 uzmandan görüş aldığını belirtirken, bu süreçte ilgili yayınların finansmanının nereden geldiği, editöryal şeffaflığı, mülkiyet yapısı ve yönetimi, iç sorumluluk mekanizması ve bağımsızlığını doğrulayacak üçüncü taraf sistemi gibi kriterlerin göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

YouTube 2018’de devlet destekli medyadan gelen videoları etiketlemeye başlamış ve bu hamle ABD yönetiminden fon alan Voice America gibi medya kuruluşlarının tepkisine yol açmıştı.

Bu tür bir etiketleme mekanizmasının bulunmadığı Twitter ise geçen yıl ağustos ayında devlet kontrolündeki medya kuruluşlarından gelen reklamları durdurma kararı almıştı.

 

Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU