Selvi: Ayasofya’nın ibadete açılması gündemde

Hürriyet yazarı, Erdoğan’ın “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin” dediğini aktardı

Fotoğraf: AA

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Hıristiyanlık inancı tarafından da kutsal yapılardan biri olarak görülen Ayasofya'nın Müslümanların ibadetine açılmasının gündemde olduğunu yazdı.

Selvi, bugünkü köşe yazısında İstanbul’un fethinin yıldönümünde Ayasofya’da Fetih Suresi okunduğunu hatırlatarak şunları yazdı:

Ayasofya’nın eskiden olduğu gibi camiye çevrilmesi konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında yapılan AK Parti MYK toplantısında da gündeme geldi. Ayasofya’nın cami olarak hizmet vermesi konusunda Fatih Sultan Mehmet’in vasiyetinin de bulunduğu hatırlatıldı. Ayasofya’nın ibadete açılması konusu daha önce gündeme geldiğinde “Önce diğer camileri dolduralım” diye yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu kez “Ayasofya’nın tekrar ibadete açılması konusunda bir çalışma yapın, getirin” dediği öğrenildi.

“Erdoğan’ın, Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusuna sıcak yaklaşmasında birkaç nedenin etkili olduğu söyleniyor” diyen Selvi, bunları şöyle sıraladı:

İstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü nedeniyle Ayasofya’da Fetih Suresi’nin okutulmasının her siyasi partiden vatandaşlarımız tarafından desteklenmesi.

Yunanistan’ın, Ayasofya’da Kuran-ı Kerim okunmasına gösterdiği tepkinin verdiği rahatsızlık.

Ayasofya’nın Türkiye Cumhuriyeti topraklarında olması nedeniyle hükümranlık haklarımıza karşı sergilenen bir tutumun kabul edilemez olduğunun gösterilmek istenmesi.

Selvi, yazısının devamında şu yorumu yaptı:

Muhafazakâr kesimde büyük bir heyecana yol açan Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması konusu, böylece gündeme girmiş oldu. Hukukçular, Ayasofya’nın müzeye dönüştürüldüğü kararnamenin iptal edilmesinin sorunu çözüp çözmeyeceğini tartışıyor.

Erdoğan ne demişti?

16 Mart 2019'daki Tekirdağ mitinginde bir vatandaşın Ayasofya'nın cami yapılması çağrısına Erdoğan şöyle yanıt vermişti:

Büyük Çamlıca Cami'ni yaptık. 4 tane 5 tane Ayasofya eder, o kadar büyük. Anadolu yakasında, tüm İstanbul ve Türkiye'de en büyük camii. Mesele o değil, bu işin bir siyasi boyutu var, yanı var. Yan tarafta Sultanahmet'i doldurmayacaksın, Ayasofya'yı dolduralım… Bu oyunlara gelmeyelim, bunların hepsi tezgah. Biz ne zaman neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye biz adım atmayız.

Erdoğan, bu açıklamadan bir hafta sonra ise 31 Mart yerel seçimlerinin ardından bu konuda adım atabileceklerini söylemişti.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU