Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de Libya UMH Başbakanı Serrac'la görüştü

Libya'daki UMH güçlerinin Trablus Havalimanı'nı Hafter'in elinden almasının ardından Ankara'ya gelen Başbakan Serrac, Beştepe'de Erdoğan'la bir araya geldi. Bu görüşmeyle eş zamanlı olarak Hafter'in de Mısırlı yetkililerle görüşmesi bekleniyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı ile görüştü.

Görüşmede Türkiye'nin Libya ile bölgede yapacağı ortak çalışmalar ve yeni ortaklıkların ele alındığı belirtiliyor.

Erdoğan, bugün Serrac'la yaptığı görüşmeyle koronavirüs nedeniyle 2.5 aylık aradan sonra ilk uluslararası konuğunu Beştepe'de ağırlamış oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kritik Doğu Akdeniz mesaisi

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de araştırma ve sondaj için yaptığı ruhsat başvurusunun ardından Libya ile önümüzdeki dönemde bölgede yapılacak ortak çalışmalar da Beştepe'deki görüşmenin en önemli başlıklarından birisi oldu.

Erdoğan ile Sarrac'ın, Türkiye'nin Libya petrollerinin çıkarılmasına destek vererek bu konuda ortaklık yapılması başlığını da ele aldığı ifade ediliyor.

Görüşmedeki en önemli gündem maddelerinden biri de Libya'da barış ve huzurun sağlanmasına yönelik oldu.

erdoğan-serrac-AA-1.jpg

İki liderin Kovid-19 salgını tedbirleri kapsamında tokalaşmadığı görüldü / Fotoğraf: AA

 

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), ülkede savaşan tarafların üç ay önce askıya alınan ateşkes görüşmelerine yeniden başlamayı kabul ettiklerini açıklamıştı.

Trablus merkezli UMH güçleri, dün başlattığı operasyonda stratejik öneme sahip Trablus Havalimanını, Halife Hafter liderliğindeki Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu'ndan (LUO) geri almayı başardı.

Serrac'ın yardımcısı Moskova'da

Bu gelişmenin ardından UMH Başbakanı Serrac, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmek için Ankara'ya gelirken, Halife Hafter ise Mısırlı yetkililerle bir araya gelmek için Kahire'nin yolunu tuttu.

UMH Başkaban Yardımcısı Ahmed Muaytik ise, Hafter'i destekleyen Rusya'ya giderek burada Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Hafter'in Kahire temasları

Mısır'da yayın yapan El-Yevm es-Sabi gazetesinin Libyalı üst düzey bir askeri yetkiliye dayandırdığı haberine göre, akşam saatlerinde Mısır'ın başkenti Kahire'ye gelecek olan Hafter, bazı temaslarda bulunacak.

Görüşmelerde "Türkiye'nin Libya'ya askeri müdahalesi" en önemli gündem maddesi olacak.

Ayrıca iki ülke arasındaki sınır güvenliği ve düzensiz göçmenler meseleleri de masaya yatırılacak.

5+5 formatındaki müzakerelerin tekrar başlaması konusu da ele alınacak.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU