Irak’ta savaş suçu işlemekle suçlanan Britanyalı askerlerin neredeyse hiçbiri yargılanmayacak

Britanyalı askerlerin Irak'ta savaş suçu işlediklerine dair yapılan binlerce suçlamanın tamamına yakını düşürüldü

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı asker ve gaziler hakkında tekrar tekrar açılan soruşturmalara karşı olduğunu açıklamıştı (AFP)

Irak işgali sırasında savaş suçlarına karışmakla suçlanan Britanyalı askerlerin tamamına yakını yargılanmayacak.

Britanyalı askerlerin Irak'ta savaş suçu işlediklerine dair yapılan binlerce şikayet bir dosya haricinde tamamen düşürüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İngiliz kamu yayıncısı BBC'nin radyo programına konuk olan Askeri Savcılık Direktörü Andrew Cayley, ABD'nin 2003'teki Irak işgali sonrası ülkede bulunan Britanyalı askerlere yönelik binlerce suçlamanın bağımsız müfettişler tarafından incelendiğini ve çoğunda güvenilir delil eksikliği ve hafif suçlar bulunduğu için reddedildiğini belirtti.

Sadece bir dosyayla ilgili incelemenin devam ettiğini söyleyen Cayley dosyaların çoğunun somut delil eksikliği nedeniyle çok erken aşamalarda düşürüldüğünü ifade etti.

Cayley savcılığın önüne 7 dosya geldiğini ama bunların 6'sında da suçlama yapılacak yeterli bulguya ulaşılmadığını aktardı. Cayley son kalan dosyanın da sonuçsuz kalma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade etti.

Binden fazla şikayet eski avukat Phil Shiner ve ona ait Public Interest Lawyers isimli hukuk bürosu tarafından yapılmıştı.

2017'de bir mahkeme tarafından Britanyalı askerlere yönelik ithamlarıyla görevini kötüye kullanmak ve delil uydurmaktan suçlu bulunan Shiner'ın avukatlık lisansı iptal edilmişti.

Lahey'de ayrı bir soruşturma sürüyor

Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde de Britanyalı askerlerinin Irak'taki ihlalleri konusunda 2014'te yeniden ön soruşturma başlatılmıştı.

Cayley bu soruşturmanın da sonlanmasını beklediğini aktardı.

Birleşik Krallık hükümeti dış görevlerdeki askerler hakkındaki iddiaları engellemek için bir yasa tasarısı da hazırlamıştı. Tasarıya göre yeni somut deliller ortaya çıkmadığı sürece davalar 5 yıl içinde zaman aşımına uğrayacak.

İnsan hakları örgütleri ve bazı avukatlar tasarının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu ve orduyu kanunların üzerine çıkardığını savunuyor.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı 2012'de Britanyalı askerleri hukuk dışı gözaltı ve işkenceyle suçlayan 200'den fazla Iraklı'ya 19 milyon dolardan (128 milyon TL) fazla taminat ödendiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, BBC, Euronews

DAHA FAZLA HABER OKU