Mağazası yağmalanan işletmeci "ırkçılığa karşı değer" dedi: "Onlar sadece gitar insan hayatı değil"

ABD'de George Floyd'un ölümünün ardından gerçekleşen protestolar farklı ülkelerde de yankı bulmaya devam ediyor

Kanada'nın Montreal kentinde pazar gecesi pek çok kişinin Siyahilerin Hayatı Önemli (Black Lives Matter) eyleminden evine dönerken, şehir merkezinden tedirgin edici videoların yayıldığı aktarıldı.

Görüntülerde gençlerin camları indirilmiş mağazalara girdiği ve özellikle Steve’s Music Store isimli müzik mağazasından yağmacıların gitarları dışarıya çıkarırken kaydedildiği belirtildi.

CTV'nin haberine göre mağazanın sahibi bu olayın iş açısından iyi olmadığının açık olduğunu belirtse de yanlış anlaşılmamak için eylemlerin buna değdiğini söylediği ifade edildi.

Steve’s Music Store’un sahibi Lenny Lanteigne, “Hiçbir soruya mahal vermeyecek biçimde, bu onurlu ve açıkça çok gecikmiş bir gösteri” dedi.

Lantaigne, “Birkaç holiganın bunu kavgaya dönüştürmesi talihsiz” diye belirtti.

Bu çok kötü. Fakat zor durumlar atlatan bazı kişilerin yanında bu hiçbir şey.

Mağazanın sigorta şirketinin halihazırda zararı değerlendirdiği belirtilse de Lanteigne’in tüm zararın finansal olarak nasıl döneceğine dair emin olmadığı ifade edildi.

Mağazanın, Montreal’in şehir merkezinde ilk olarak 1965’te açıldığı ve Lanteigne’nin mağazayı 1980’lerin başından itibaren işletmeye başladığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs pandemesi eylemlerden önce işletme açısından daha önce hiç görülmemiş sıkıntılar doğurmuştu. Mağaza 9 hafta boyunca kapalı durmakla kalmamış, profesyonel müzisyen olan müşterilerinin çoğu da süresiz olarak işsiz kalmıştı. Lanteigne, konser alanlarının ve konserlerin muhtelen normale dönecek son şeylerden olduğunu söyledi.

Salgın nedeniyle uzun süre kapalı kalan mağazanın geçen pazartesi açılmasına izin verilmişti. Bir haftadan kısa bir süre içinde insanların mağazanın stokuyla birlikte uzaklaşması muhtemelen Lanteigne’in işletmenin toparlanması açısından beklediği şey değildi.

Lanteigne pazar gecesi mağazanın yağmalandığı sırada, “Mesajı aldığımda, gerçekten çok kötü ve sıkıcı bir belgesel izliyordum” dedi. Mağazanın bulunduğu yere yakın yerlerde yaşayan iki mağaza çalışanının işletmenin güvenliğini sağlamak için olay yerine gittiğini kendisininse evde kaldığını söyledi.

Bu noktada kaybedilen ürünlerin yenilenmesinde bahsetmiyorum bile, çok fazla ürün kaybettik. Çünkü müzik aleti üreticileri de 9 dokuz haftadır yaşadığımız durumu deneyimliyor. O yüzden bir külçe altın bulup bir miktar gitar almak istesek de gerçekten piyasa da çok fazla gitar yok.

Lanteigne yine de gösterilerin meydana gelmesinden ötürü bir an bile pişmanlık duymadığını ifade etti.

George Floyd’un gözaltı sırasında öldürülme biçimini gösteren videoya atıfla, “Yaşananları artık görmezden gelemezsiniz” ifadelerini kullandı.

Bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Bu tip şeyler artık yaşanmamalı.

Lantaigne, hedefin ırkçılığa hiçbir şekilde tolerans gösterilmemesi olması gerektiğini söyledi. Mağaza çalışanlarının Pazartesi gününü temizlikle geçirdiği ve Salı yeniden açıldığı aktarıldı. Mağaza sahibi, “yardım etmeye gönüllü ve ellerinden gelen her şeyi yapan” sadık müşterilere sahip oldukları için "çok şanslı” olduklarını da ekledi.

Yağma sırasında 11 kişinin gözaltına alındığını ve onlarca işletmenin zarar gördüğü aktarıldı. Lantaigne, yağmacıların çoğuna inandığını ya da “bunu başlatanların kesinlikle biraz hasara neden olmak ve birkaç gitar almak dışında bir nedenleri olmadığını” düşündüğünü belirtti. Genel olarak duruma dair çok fazla endişe duymadığını da ekledi.

Biz sadece birkaç gitar, pedal ve mikrofon kaybettik. Pencereler kırıldı. Fakat kimse yaralanmadı ve buna her şeyden daha fazla değer veriyoruz. Ve eğer bu gösteri farkındalık yaratacaksa, ileride bir kişinin canının yanmasını önlemiş olur. Bence bu harika. ‘Hey buraya gel ve bunu gelecek hafta düzelt’ demiyorum. Bunlar gitar, insan hayatı değil.

 

Independent Türkçe, CTV

DAHA FAZLA HABER OKU