Hollanda sürü bağışıklığından çok uzakta: Kan bağışı yapanların yüzde 5,5'inde antikor saptandı

Nisan'da yapılan benzer bir testte bu oranın yüzde 3 olduğu belirtildi

Hollanda'da tecrit sırasında yurttaşların sosyal mesafe önlemlerine uyması kaydıyla dışarı çıkmasına izin verilmişti (Reuters)

Hollanda’da kan bağışçılarına yönelik yapılan araştırmada, yalnızca yüzde 5,5’inin koronavirüse karşı antikor geliştirdiği ortaya kondu.

Kan bağışı şirketi Sanquin’in Çarşamba yaptığı açıklamada, araştırmanın 10-20 Mayıs tarihlerinde kan bağışı yapan 7 bin kişiyle gerçekleştirildiği belirtildi. Reuters’ın haberinde araştırmanın sonucunun Hollanda nüfusunun yüzde kaçının hastalığı çoktan geçirdiğine yönelik bilgi verdiği aktarıldı.

Öte yandan Hollanda’da Nisan’da gerçekleştirilen benzer bir çalışmada kan bağışçılarının yüzde 3’ünün vücudunda koronavirüse karşı antikor geliştirdiğinin saptandığı ifade edilmişti.

Sanquin şirketinin baş araştırmacısı Hans Zaaijer, ülkenin televizyon kanallarından NOS’a yaptığı açıklamada, “Antikor geliştirmiş kişilerin neredeyse hepsinin enfekte olduğunu varsayarsak bu kan bağışçılarımızın yüzde 90’dan fazlasının hala virüsle temas etmediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Sürü bağışıklığı senaryosundan çok uzaktayız.

Salı itibarıyla Hollanda’da doğrulanmış 46 bin 647 yeni koronavirüs vakası olduğu ve 5 bin 967 kişinin de Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği aktarıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkede koronavirüsün yayılmasını sınırlama amacıyla 15 Mart’ta tecrit uygulaması başlatılmıştı. Her ne kadar yaklaşık iki ay boyunca okullar, barlar, restoranlar, eğlence ve spor merkezleri kapalı kalsa da, pek çok alışveriş merkezinin açık tutulduğu aktarıldı.

Pek çok Avrupa ülkesinin uygulamalarının aksine Hollanda’da 1,5 metre sosyal mesafe kuralına uyulduğu sürece dışarıya çıkmaya izin verilmişti.

Öte yandan, BBC'nin daha önce aktardığına göre ülkede 11 Mayıs’tan itibaren kütüphaneler, kuaförler, manikür salonları ve müzeler yeniden faaliyete girmişti.

1 Haziran’da açılması planlanan bar ve restoranlarda sosyal mesafe kurallarına da uyulması şartıyla en fazla 30 kişinin bulunmasına izin veriliyor.

Ortaokul öğrencilerininse bu hafta başı itibarıyla okullara yeniden dödüğü aktarıldı.

Ülkede kamp alanları ve tatil parklarıysa 1 Temmuz’dan itibaren yeniden açılacak ve yine bu tarihten itibaren tiyatro, sinema ve restoranların 100 müşretiye kadar hizmet vermesine izin verilecek. 

 

Independent Türkçe, Reuters, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU