Çavuşoğlu: ABD’de yaşananlara yönelik itidal çağrısı yapıyoruz

"Sadece Amerika değil başka bir ülkede vandalizme dönüşmesini biz desteklemeyiz. Bir an önce inşallah sağduyu hakim olur"

Fotoğraf: AA

ABD’de siyahi George Floyd’un polis şiddeti sonucu öldürülmesinin ardından protestolar 8. gününde devam ederken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan itidal çağrısı geldi.

24TV’de konuşan Çavuşoğlu, “Her şeyden önce polisin herhangi bir insanı öldürmesi kabul edilemez” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı:

Amerika'da beyaz polisin bir zenci ABD vatandaşını ilk defa öldürdüğü görülmemiştir. Yakın yıllarda yine olaylar patlak verdi. Maalesef burada bir ırkçılık var. Bu cinayeti işleyen polisle ilgili de herkesin vicdanını rahatlatacak şekilde adaletin işletilmesi gerekiyor. Bu şekilde vatandaşa muamele kabul edilemez. Suç mu işlemiş? Takarsın kelepçeyi süreç işler. Bir insanın boynuna dizle basıp öldürmek kabul edilebilir bir durum değil.

Çavuşoğlu, protestolarla ilgili “Diğer taraftan bu cinayeti vandalizme dönüşmesi de doğru değil ve çok tehlikeli. Sadece Amerika değil başka bir ülkede vandalizme dönüşmesini biz desteklemeyiz. Bir an önce inşallah sağduyu hakim olur” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Bunların hepsi aynı ideoloji”

Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Diğer tarafta bu Antifa'yı Trump terör örgütü ilan etti. Bu bir ülkenin kendi kararıdır. Ama aynı Antifa, gelip Suriye'de Türk askerine silah doğrulttuğu zaman da Amerika gibi müttefiklerin de aynı hassasiyetleri göstermesi gerekiyor. "Bana dokunduğu zaman terör örgütü, ama başka bir ülkeye dokunduğu zaman gerek yok yapsın" bu doğru bir yaklaşım değil.

Çünkü bunların hepsi aynı ideoloji. Bunları bir araya getiren ne? Kendisi diyor ya "aşırı sol" diyor. Türkiye olarak bizi sağmış solmuş bizim takıntımız yok. Ama ideolojiyi bahane ederek terör örgütü etrafında terör merkezli birleşmeye karşıyız biz. Siyasi partiler de kendi ideolojilerine yakın terör örgütlerine destek veriyor. Bunu AP'de de görüyoruz, ülkelerin Meclislerinin çatısı altında da özellikle aşırı sol partilerin aynı ideolojiye sahip oldukları için PKK'ya destek verdiklerini görüyoruz. Ben bunları yaşadım. Orada görev yaparken de yaşadım. Terör örgütüyle arana ne olursa olsun mesafeni koyacaksın.

Yunanistan’a: Saçmalık

İstanbul'un fethinin yıl dönümü dolayısıyla Ayasofya'da Kuran okunmasına Yunanistan'ın tepki göstermesine de konuşmasında yer veren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Ayasofya, Türkiye Cumhuriyetinin mülküdür ve fethedilmiştir. Sesini çıkarmaları saçmalık ve haddini aşmaktır.

Çavuşoğlu Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilgili de “Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin içinde olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU