Kozmosa dair kavrayışımızı değiştirebilecek yeni çalışmaya göre evren ilk zamanlarında kendi etrafında dönüyordu

Bilim insanı, "Bu içinde yaşadığımız evren. Bu bizim evimiz" diye konuştu

Nasa araştırmacılarının görüntülediği M81 isimli sarmal galaksi (NASA)

Bilim insanları galaksilerin farklı yönlerde döndüğünü keşfetti. Keşif evrenin yapısına dair anlayışımızı değiştirebilir.

Bu galaksilerin dönüşü, dönüş yönleri arasında beklenmedik ve açıklanamayan bağlantılar olduğunu ortaya koyuyor gibi görünüyor.

Yeni bir çalışmaya göre bu alışılmadık bağlantıların oluşturduğu yapı, erken dönemde evrenin de döndüğünü gösteriyor olabilir.

Bu durum, büyük ölçekte, evrenin yapısına dair önceki anlayışlarla çelişiyor.

Bilim insanları on yıllardır evrenin belli bir yönü olmaksızın genişlediğine, içindeki galaksilerin de belli bir yapı gözetmeksizin evrene dağıldığına inanıyor.

Fakat evrendeki 200 bin sarmal galaksinin incelenmesiyle gelen son bulgular, evrenin aslında belirli bir yapıya sahip olabileceğini öne sürüyor.

Yeni çalışmaya göre sarmal galaksiler uzay ve zaman içinde dağılmış olsa da dönme şekilleri üzerinden birbiriyle bağlantılı görünüyor.

Bu örüntü, araştırmacıların söz konusu galaksileri en büyük ölçekte kavrayabilmesiyle ortaya çıktı.

Bulguları 236. Amerikan Astronomi Derneği toplantısında sunan Lior Shamir, "Astronomide veri bilimi, astronomi çalışmalarını maliyet açısından daha uygun hale getirmekle kalmadı, aynı zamanda evreni tamamen farklı bir biçimde gözlemlememize olanak sağladı" dedi.

Sarmal galaksilerin dağılımının sergilediği geometrik örüntü gayet açık. Fakat yalnızca çok sayıda gökbilimsel nesneyi incelerken gözlemlenebiliyor.

Sarmal galaksiler benzersiz çünkü gözlemcinin bulunduğu konuma bağlı olarak farklı görünüyorlar. Eğer bir galaksi Dünya'dan saat yönünde dönüyor gibi görünüyorsa galaksinin diğer tarafındaki bir gezegende duran başka biri, aynı galaksiyi saat yönünün tersinde dönüyor gibi görebilir.

Eğer evrenin belirli bir yapısı yoksa her bir yönde dönen kabaca eşit sayıda galaksi görmeyi bekleriz. Fakat Kansas Eyalet Üniversitesi'nin incelediği veriler durumun böyle olmadığını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanları gökyüzünü gözlemlerken milyonlarca galaksinin fotoğrafını çekerek çok sayıda farklı galaksiyi nispeten hızlı şekilde inceleyebildi. Daha sonra yüz milyonlarca sarmal galaksiyi kategorilere ayırmak ve dönüş biçimlerini anlamak için yapay zekadan faydalandı.

Bunun sonucunda her bir yönde dönen galaksi sayısında farklılık görüldü. Fark yüzde 2'nin biraz üzerindeydi ama yeni çalışmaya göre incelenen bu kadar çok galaksi varken böyle bir uyumsuzluğun var olma şansı 4 milyarda bir.

Üstelik dönüş farklılığı da evren boyunca değişiyor gibi görünüyordu. Galaksi ne kadar uzaksa böyle bir uyumsuzluk da o kadar olası hale geliyor. Bu da evrenin ilk zamanlarında bugünküne göre çok daha tutarlı ve daha az kaotik olduğunu düşündürüyor.

Araştırmacılar beklenmedik sonuçların bir hata eseri olmadığını, aksine bizi çevreleyen evrenin alışılmadık yapısını gösterdiğini iddia etti.

Shamir, “Kendini bu kadar eşsiz, karmaşık ve tutarlı örüntülerle gösterebilecek bir hata veya karışıklık yok" dedi.

Galaksiler bütünüyle farklı olsa bile tamamen aynı örüntüleri gösteren iki farklı gökyüzü incelememiz var. Buna yol açabilecek bir hata yok. Bu içinde yaşadığımız evren. Bu bizim evimiz.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU