Dilipak: Kenevir konusunda girişimcilerin ayağına pranga vuruluyor

Akit yazarı: Kılavuzumuz eğer global çetenin tetikçileri, işbirlikçileri ise vay halimize

Fotoğraf: AA

Yeni Akit gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun yapacağı bazı çalışmaları köşesine taşıdı. Dilipak, yazısının bir kısmında kenevirle ilgili “izin veriyormuş gibi görünerek girişimcilerin ayağına pranga vurulduğunu” söyledi.

Dilipak, Cumhurbaşkanlığı’nın yürüteceği çalışma için şunları söyledi:

Cumhurbaşkanlığı Bilim Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu, stratejik öncelikli olarak belirlediği “Gıda Arz Güvenliği”, “Bio Güvenlik”, “Siber Güvenlik ve İletişim Altyapısı”, “Tıbbi Cihaz” ile “İlaç ve Aşı” konularına odaklanacak.

Ama bu kurulların başına, içine işe yaramaz, korkak, hain, işbirlikçi, moda tabiri ile “Milli” ve “Yerli” olmayan adamları getirirseniz, bu proje başlamadan biter, ölü doğar. Sabote ederler. “yapıyormuş” gibi yaparlar ama yapmazlar. Hep böyle oldu çünkü. Ağzımız sütten yandığı için yoğurdu üfleyerek yiyoruz. “Ezberlenmiş çaresizlik” sendromu yaşıyoruz.

Türkiye’nin geçmişte yaşadıklarından ders alması gerektiğini söyleyen Dilipak, şöyle devam etti:

Bakın, ARGE için varsayalım doğru adamları getirdiniz, eğer bunları bir kriptoya bağlar ya da bu bilgilerin anahtarını kripto birine emanet ederseniz, bu ARGE’ler sonuçlanmadan bu bilgiler çalınır, başkaları biz yapmadan onlar yaparlar. Ya da bu adamları biri tehdit, şantaj, daha iyi imkanlarla, sureti haktan gözükerek alıp başka yerlere götürebilirler. Direnecek olurlarsa birileri bunların işini bitirebilir. Geçmişte olanlardan bu anlamda ders almak gerek.

Yeni ARGE’ler yapmadan piyasada varolan sona gelmiş projelere destek verilmesi gerek.

Mesela kenevir konusunda yaşananlar önümüzde. İzin veriyormuş gibi görünerek girişimcilerin ayağına pranga vuruluyor. Bunların eli ayağı boş değil gibi gözükse de, tuttukları bir iş yok. “Dostlar alışverişte gözüksün” kabilinden işler yapılıyor. Güzel raporlar düzenliyorlar, sunumlar yapıyorlar

“Bu çetelerin elinde teneke altın oluyor”

Bu işleri birtakım menfaat çetelerinin azgın iştihalarına kurban etmemek gerek. Bu işler böyle etmez. Bu çetelerin elinde teneke altın oluyor, çetelere teslim olmazsanız elinizdeki altının teneke kadar hükmü yok. Kılavuzu karga olanın burnu pislikten çıkmaz. Kılavuzumuz eğer global çetenin tetikçileri, işbirlikçileri ise vay halimize. Önce onlardan yakamızı kurtarmamız gerek.

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU