Anksiyete yüzünden NBA’den ayrılmak zorunda kalan basketbolcu, ABD’deki protestoların sembol isimlerinden oldu

White, liderlik ettiği bir protestoda, “Bu manzara ağızdan çıkan tek bir sözle ne kadar çok kişinin bir araya geldiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı

Sporcu, NBA'den 2018'de ayrılmıştı (AP)

Eski NBA oyuncusu Royce White, George Floyd’un ölümünün ardından Minneapolis’te barışçıl bir protesto düzenlemek için spor dünyasındaki arkadaşlarına bir çağrı mesajı yollamıştı.

Yahoo News'in habeirne göre eski baketbolcu, gösteriye en fazla birkaç yüz kişinin katılacağını düşünüyordu. Ancak cuma günü binlerce kişi çağrıya cevap verdi, sokaklara çıktı ve Minnesota’daki 35W otoyolunu trafiğe kapattı. White bu olayın ardından, protestoların sembol isimlerinden biri haline geldi.

Çağrıya yanıt veren protestoculara eyaletler arası köprüde diz çöküp bekledikleri sırada megafonla seslenen White, şu ifadeleri kulandı:

Bu manzara ağızdan çıkan tek bir sözle ne kadar çok kişinin bir araya geldiğini gösteriyor. 24 saat önce bir mesaj gönderdik, Facebook etkinliği bile açmadık. Kimseyi şiddete sevk etmedik. Sadece bir mesaj işe yaradı.

Başarılı bir kolej hayatının ardından 2012 yılında NBA kariyerine başlayan Royce White'ın basketbol yaşantısı pek de iyi gitmemişti. Iowa State’te forma giyen oyuncu, anksiyete bozukluğu nedeniyle kariyerine 2 yıl önce nokta koymuştu. 29 yaşındaki oyuncu, spor yaşantısına MMA'de (Karma Dövüş Sanatları) devam ediyor.

Çağrısıyla binlerce kişiyi sokağa döken White, tüm protestoların şiddet içermediğini göstermeyi amaçladığını ifade etti.

White, “Son zamanlarda basında yer alan tüm o haberlere rağmen, barışçıl br protesto yapabileceğimizi başarıyla kanıtladık” diye konuştu.
 


Washington Post’a konuşan sporcu, “Barışçıl bir protesto yaptık ama bunun tek yol olduğunu söylemiyorum” dedi ve ekledi:

Bir memuru, bir adamı öldürürken kaydetmek için 10 kişiye ihtiyacınız yoktur. Kaydı bir kişi alabilir. Diğer 9 kişi ise olaya müdahale eder ve adamı uzaklaştırır. Bu yüzden buradayım.

2009’da henüz öğrenciyken bir mağazadan kot pantolon çalan ve bu yüzden uzun süre boyunca çevresindekilerden psikolojik baskı gören White, panik ataklarla mücadele etmek zorunda kalmış ve profesyonellerden yardım almıştı. Bunun ardından okullarda akıl sağlığı hizmeti verilmesi için destek faaliyetleri yürüten sporcu, polis şiddetini de bir akıl sağlığı meselesi olarak görüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’de bir polis memuru, gözaltına aldığı George Floyd’u yaklaşık dokuz dakika boyunca nefessiz bırakarak ölümüne sebep olmuştu. Bunun ardından Minneapolis'de başlayan protestolar ülkenin dört bir yanına yayılmıştı. Bugün 7. gününe giren protestolar, pek çok kentte ilan edilen sokağa çıkma yasağına rağmen devam ediyor.

Independent Türkçe, Yahoo News, Washington Post

DAHA FAZLA HABER OKU