ABD'de müzik, sinema ve spor dünyasından protestolara destek yağdı: Nefes alamıyoruz

Ünlüler sosyal medya hesaplarından Floyd'un ölümüne tepki gösterirken bir kısmı da protestolara katıldı

Tepki gösteren ünlüler ABD Başkanı Donald Trump'a yönelik de şiddeti körüklediği gerekçesiyle eleştirilerde bulundu (Fotoğraflar: AFP/ Kolaj: Independent Türkçe)

ABD’de 25 Mayıs’ta George Floyd’un polisin gözaltına aldığı sırada ölmesinin ardından ülke çapında başlayan eylemlere ünlülerden de destek yağıyor.

Eski ABD Başkanı Barack Obama ve eşi Michelle Obama, ünlü ABD’li şarkıcılar Beyonce, Lady Gaga ve Rihanna, sosyal medya hesaplarından George Floyd’un öldürülmesinden sorumlu polislere karşı harekete geçilmesi konusunda talepte bulundu.

Minnesota polisi her ne kadar Floyd’un ölümünün ardında “sağlık sorunları” olduğuna yönelik açıklamada bulunsa da, olay sırasında çekilen görüntüler polis Derek Chauvin’in 46 yaşındaki Floyd’un ensesine diziyle bastırdığını ve bu sırada Floyd’un, “Lütfen, nefes alamıyorum” dediği duyuluyordu.

Olay yerinde bulunan pek çok kişi de Floyd’un gözaltına alınmaya karşı “direnmediğini” belirtmişti. Floyd’un gözaltına alınma gerekçesi 20 dolarlık sahte banknot kullanmaya çalıştığı iddiasıydı.

Instagram hesabından paylaştığı videoda, “Irkçılık ABD’de devam ediyor” diye açıklayan Beyonce şu ifadeleri kullandı:

George Floyd için adalete ihtiyacımız var. Hepimiz öldürülmesine güpegündüz şahit olduk. Parçalandık ve nefret duyuyoruz. Bu acıyı normalleştiremeyiz.

 

 

Eski ABD Başkanı Barack Obama da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bu durumun 2020 yılında “normal” olarak kabul edilmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Öte yandan Michelle Obama da, “Hiçbir zaman durmayacakmış gibi görünen acılardan yoruldum. Şu an söz konusu olan George, Breonna ve Ahmaud. Daha önce Eric, Sandra ve Michael’dı” diye belirtti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Like so many of you, I’m pained by these recent tragedies. And I’m exhausted by a heartbreak that never seems to stop. Right now it’s George, Breonna, and Ahmaud. Before that it was Eric, Sandra, and Michael. It just goes on, and on, and on. Race and racism is a reality that so many of us grow up learning to just deal with. But if we ever hope to move past it, it can’t just be on people of color to deal with it. It’s up to all of us—Black, white, everyone—no matter how well-meaning we think we might be, to do the honest, uncomfortable work of rooting it out. It starts with self-examination and listening to those whose lives are different from our own. It ends with justice, compassion, and empathy that manifests in our lives and on our streets. I pray we all have the strength for that journey, just as I pray for the souls and the families of those who were taken from us. Artwork: @nikkolas_smith

Michelle Obama (@michelleobama)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

 Bir diğer dünyaca ünlü şarkıcı Rihanna da Instagram hesabından yaptığı paylaşımda, “öfkenin, üzüntüye” boğulduğunu belirterek şu ifadelere yer vermişti:

İnsanlarımın sürekli öldürülmesini ve linç edilmesini izlemek beni derinden yaralıyor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

For the last few days, the magnitude of devastation, anger, sadness I’ve felt has been overwhelming to say the least! Watching my people get murdered and lynched day after day pushed me to a heavy place in my heart! To the point of staying away from socials, just to avoid hearing the blood curdling agony in George Floyd’s voice again, begging over and over for his life!!! The look of enticement, the pure joy and climax on the face of this bigot, murderer, thug, pig, bum, Derek Chauvin, haunts me!! I can’t shake this! I can’t get over an ambulance pulling up to an arrest, a paramedic checking a pulse without removing the very thing that’s hindering it! Is this that fucking normal??? If intentional MURDER is the fit consequence for “drugs” or “resisting arrest”....then what’s the fit consequence for MURDER???! #GeorgeFloyd #AhmaudArbery #BreonnaTaylor

badgalriri (@badgalriri)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Öte yandan Lady Gaga da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda fail polis de olsa “cinayet cinayettir” diye belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

Polisler de yurttaş, aynı kuralların onlara da uygulanması gerekir. Bu kesinlikle dehşet verici ve eğer belediye başkanı ve yetkililer harekete geçmezse tüm ülke açısından kötü bir örnek teşkil edecek.

Grammy ödüllü şarkıcı ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’a yönelik de sert eleştirilerde bulundu.

Dünyanın en kuvvetli mevkisinde bulunuyor fakat buna rağmen insanlar ölmeye devam ederken cehalet ve önyargıdan başka bir şey önermiyor. Göreve geldiğinden bu yana aptal ve ırkçı olduğunu biliyorduk. Köklerinde zaten ırkçılık ve ırkçı faliyetler olan sistemi körüklüyor ve hepimiz ne olduğunu görebiliyoruz.

 

 

Ünlü televizyon sunucularından Jimmy Kimmel da konuya dair Trump’a işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Bu özellikle bu tip olayları daha önce görmüş, 60’lı, 70’li ve 80’li yılların protestolarına tanıklık etmiş yaşlı insanlara sormak istiyorum. Bizi yönetmesini istediğiniz kişi o mu? Açıkça ve kasten isyanın ortasında ne kadar sert olduğunu göstermek için şiddeti körükleyen bir başkan.

Justin Bieber da, “Bu sona ermeli. Bu beni gerçekten hasta ediyor. Irkçılık şeytani bir şey” ifadelerini kullandı. Öte yandan eylemlere katıldığı da görülen Ariana Grande takipçilerinden Floyd için adalet talep eden dilekçeleri imzalamalarını ve mümkünse bağışta bulunmalarını istedi.

Kris Jenner ve Kardashian-Jenner ailesi de Floyd’un öldürülmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Kris Jenner, Floyd’un öldürülmesini “üzüntü verici ve sinir bozucu” olduğunu söylerken kızı Kylie Jenner da, “Ülkede iki korkunç pandemiyle mücadele ederken, yerimizde oturup ırkçılığın bunlardan biri olduğunu göz ardı edemeyiz” dedi.

Daha önce de Trump’a yönelik sert çıkışlarıyla bilinen Taylor Swift de, “Seni Kasım’daki seçimle başkanlıktan göndereceğiz” ifadelerini kullanmıştı. Cardi B, Jamie Foxx, Reese Witherspoon, Harry Styles, Dwayne Johnson, Selena Gomez, Billie Eilish gibi ünlüler de sosyal medya hesapları üzerinden tepkilerini dile getirdi.

NBA'in genç yıldızlarından da destek

George Floyd’un öldürülmesinin ardından NBA takımlarından Los Angeles Lakers’ın formasını giyen LeBron James, eski Amerikan futbolu oyuncusu Colin Kaepernick'in ırkçılık ve polis şiddetini protesto etmek için milli marş okunurken ayakta durmayı reddederek bir dizini yere koyduğu tarihi fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşmış ve, "İşte bunun için. Şimdi anladın mı? Yoksa hala senin için bulanık mı?" notunu ifadelerini kullanmıştı.

Yakın zamanda geçirdiği helikopter kazasında hayatını kaybeden eski Lakers oyuncularından Kobe Bryant’ın eşi Vanessa Bryant da efsanevi basketbolcunun “Nefes alamıyorum” yazılı tişörtle çekilen fotoğrafını paylaşarak, “Kocam bu tişörtü yıllar önce giymişti ve yine bu noktadayız” dedi.

 

 

Protestoların başladığı Minnesota eyaletinin NBA takımı Minnesota Timberwolves’un yıldız oyuncuları Karl Anthony Towns ve Josh Okogie’nin de eylemlerde yer aldıklarını gösteren videolar sosyal medyada viral olmuştu.

 

 

Öte yandan Boston Celtics’in genç yıldızlarından Jaylen Brown da Atlanta da George Floyd için düzenlenen protestolara katıldı. Brown, “Buraya gelmek için 15 saat araba kullandım. Bu barışçıl bir eylem. Ünlü olmak, NBA oyuncusu olmak beni bu tartışmalardan hiç de uzak tutmaz. En önemlisi de ben bir siyahiyim ve bu topluluğun bir parçasıyım. Karşılaştığımız adaletsizliğe karşı farkındalığı yükseltiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

جيلين براون (@fchwpo)'in paylaştığı bir gönderi ()

 

Independent Türkçe, Mirror, IBT

DAHA FAZLA HABER OKU