Ankara Valiliği: Cinayet, Kürtçe yüzünden değil ezan okunurken müzik dinlenmesi yüzünden işlendi

Barış Çakan cinayetiyle ilgili açıklama yapan valilik, tartışmanın “müziğin etrafı rahatsız edecek derecede bulunması dolayısıyla ikaz üzerine çıktığını” ifade etti

Fotoğraf: Twitter

Ankara’nın Etimesgut ilçesi Alsancak Mahallesi’nde 20 yaşındaki Barış Çakan, üç kişinin bıçaklı saldırısına uğrayarak öldürüldü.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda söz konusu cinayetin Kürtçe müzik dinlediği gerekçesiyle gerçekleştiği öne sürüldü. Bu iddia, öldürülen gencin kuzeni Doğan Çakan’ın ifadelerine dayandırıldı.

Ankara Valiliği, basında çıkan haberlerin ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada Kürtçe ile ilgili bir tartışma yaşanmadığını, cinayetin “ezan okunurken araç içinde yüksek sesle müzik dinlenilmesi” yüzünden gerçekleştiği belirtildi.

Valiliğin açıklaması şöyle:

31.05.2020 Pazar günü akşam saatlerinde meydana gelen, bıçakla adam öldürülmesi olayıyla ilgili olarak sosyal medya üzerinden kasıtlı ve yanlış iddiaların paylaşıldığı müşahede edilmesi nedeniyle aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 

İddia edildiği gibi olay, maktul ve yanındaki arkadaşının Kürtçe müzik dinlemesine şüpheli karşı tarafın müdahalesi üzerine değil tam aksine maktul ve arkadaşının, şüphelileri araç içinde ezan okunması nedeniyle yüksek sesle ve etrafı rahatsız edecek tarzda müzik dinlememeleri konusunda ikazda bulunması üzerine başlamıştır. Maktulün arkadaşı B. A. alınan ilk ifadesinde olayın bu şekilde başladığını belirtmektedir. 

Diğer yandan olayla ilgili şüpheliler derhal gözaltına alınarak gerekli adli süreç Cumhuriyet Savcılığı talimatları doğrultusunda detaylı bir şekilde sürdürülmektedir. 

Konunun başka mecralara çekilerek tahrik unsuru olarak kullanılmasının iyi niyetten uzak olduğu aşikârdır. 

Kamuoyunun bilgisine sunulur.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı ise yaptığı yazılı açıklamada olayı şu sözlerle anlattı:

 

Ezan okunduğu sırada yüksek sesle müzik dinleyenleri ikaz eden vatandaşımız, göğsünden yaralanmış, kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamış ve hayatını kaybetmiştir. Haliyle anlatıldığı gibi hayatını kaybeden müzik dinleyen değil, müzik dinleyenleri uyaran vatandaşımızdır. Hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Söz konusu konuya ilişkin Ankara Valiliğince basın bilgilendirmesi yapılmıştır. Bu iddiaları ortaya atanlar, yıllardır bu konuyu istismar eden provokatörlerdir. Hukukun üstünlüğü, devletimizin gücüdür. İşkenceye sıfır tolerans, temel ilkemizdir. Terör, suç ve suçluyla mücadele etmek kadar provokatif her eylemle mücadele etmek ve kamuoyunu doğru bilgilendirmek de sorumluluğumuzdur

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU