İtalyan doktorlar: Kovid-19 zayıfladı ve İtalya'da klinik olarak ortadan kalktı

Üst düzey İtalyan bir doktor, koronavirüsün gücünü kaybettiğini ve daha az öldürücü hale geldiğini öne sürdü

İtalyanlar, Pisa Kulesi'nin yeniden ziyarete açılmasıyla kutlama için bir araya geldi / Fotoğraf: EPA

İtalya'da salgın hastanesi olarak kullanılan Milano kentindeki San Raffaele Hastanesi'nin başhekimi Alberto Zangrillo, "Aslında, koronavirüs artık İtalya'da klinik olarak yok" düşüncesini dile getirdi.

RAI televvizyonuna konuşan Zangrillo, "Son 10 gün yapılan incelemelerde, hastalarda tespit edilen viral yükün bir veya iki ay öncesine kıyasla son derece küçük olduğu ortaya çıktı" dedi.

Son haftalarda düşüş yaşanıyor

İlk koronavirüsün 21 Şubat'ta görüldüğü İtalya, dünyada en çok ölü sayısının olduğu üçüncü ülke konumunda. Ülkede şu ana kadar Kovid-19 nedeniyle 33 bin 415 kişi hayatını kaybederken, vaka sayısı 233 bin 19'a yükseldi.

Bununla birlikte, mayıs ayında yeni vakalar ve ölümler istikrarlı bir şekilde düşüş gösterdi. Ülke yönetimi, Avrupa'daki en sıkı karantina tedbirlerini son haftalarda hafifletmeye başladı.

"Normale dönmeliyiz"

Reuters'ta yer alan habere göre İtalyan doktor Zangrillo, bazı uzmanların ikinci bir enfeksiyon dalgası olasılığı konusunda fazla alarmist olduğunu ve politikacıların yeni gerçeği hesaba katmaları gerektiğini söyledi.

"Normal bir ülke olmaya geri dönmeliyiz" diyen doktor, "Birileri bu konuda baskı uygulamak için sorumluluk almak zorunda" açıklamasında bulundu.

 

"Virüs, iki ay önceki virüs değil"

İtalya'nın kuzeyindeki Cenova kentinde bulunan San Martino Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Kliniği Başkanı Matteo Bassetti ise, ANSA haber ajansıda verdiği demeçte koronavirüsün zayıfladığını öne sürdü.

Bassetti, "Kovid-19'un bugünkü gücü, iki ay önce sahip olduğu güç değil. Bugün Kovid-19 hastalığını farklı olduğu açk" ifadelerini kullandı.

Hükümet uyardı: Bilimsel kanıtları bekleyelim

Hükümet ise zafer ilan etmenin çok erken olduğunu söyleyerek bazı uyarılarda bulundu.

İtalya Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Sandra Zampa, "Virüsün kaybolduğu veya zayıfladığı tezini desteklemek için bilimsel kanıtları beklemeliyiz. Bundan emin olduklarını söyleyenleri İtalyanların aklını karıştırmamaya davet ediyorum" şeklinde konuştu.

Zampa, bunun yerine İtalyanları azami dikkat göstermeye, sosyal mesafeyi korumaya, kalabalık ortamlardan kaçınmaya, sık sık ellerini yıkamaya ve maske takmaya davet edilmesi gerektiğini ifade etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU