Türkiye hava kirliliği raporu açıklandı: 60 milyon kişi kirli hava soluyor

İstanbul, Ankara, Adana ve İzmir hava kirliliğinin en yüksek olduğu iller. Rize, Giresun, Artvin ve Ardahan'da hava kirliliği oranı daha az

2 milyon nüfuslu Bursa, havası en kirli şehirler arasında yer aldı (Fotoğraf: İHA)

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) Başkanı Dr. Baran Bozoğlu,  “Hava Kirliliği 2018 Raporu”nu açıkladı. 

Rapora göre, ölçüm yapılabilen istasyonların çevresinde yaşayan 60 milyon kişi ulusal değerlerin üzerinde PM10 (toz) seviyesine maruz kalıyor.

Baran Bozoğlu, ölçüm istasyonlarının bakım ve kalibrasyonuna daha fazla önem gösterilmesi ve doğrudan akciğerleri etkileyen PM 2,5 kirletici ölçümlerinin bütün istasyonlarda yapılması gerektiğini ifade etti.

Bozoğlu açıklamasında, Türkiye’deki hava kirliliğinin illere göre dağılımına da değindi. 

Kirlilik parametrelerinin tamamında sınır değeri aşan illerin başında büyükşehirlerin geldiğini belirten Bozoğlu, yoğun nüfusun yaşadığı bu illerde acil önlemlere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

En kirli iller

Rapora göre PM10 (toz) kirletici verileri bakıından havası en kirli iller İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin. 

PM2,5 kirletici ölçümlerine göre İstanbul, Ankara, Zonguldak, Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Edirne, Sakarya ve Bursa sınır değerlerini aşan iller oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hava kirliliğinin daha az olduğu iller

Rapora göre havası temiz yerlerr Artvin, Ardahan, Tunceli, Giresun Gemilerçekeği ve Rize Ardeşen.

Termik santral bölgelerinde artan kirlilik

Açıklamada termik santrallerin olduğu bölgelerde hava kirliliğinin devam ettiği belirtildi. 

Muğla Yatağan’da termik santral bulunmasına ve bu alandaki hava kirliliğine dair birçok eleştiri yapılmasına rağmen 2018 yılında hiç hava kalitesi ölçümü yapılmadığına dikkat çekildi.

Yeni termik santraller yerine enerji verimliliği ve yenilenebilir temiz enerji üretim biçimlerine odaklanılmasına yönelik çağrıda bulunuldu.

Yerel yönetim adaylarına çağrı

Türkiye’nin neredeyse tamamında hava kirliliği problemi yaşandığına dikkat çeken Bozoğlu, hatalı kentleşme politikalarının, kent merkezinde yeşil alanların azaltılmasının, toplu taşımanın yetersizliğinin ve ısınma amaçlı kömür tüketiminin kentlerdeki ana kirlilik unsurları olduğunu dile getirdi.

Yerel seçimler öncesi adaylara çağrıda bulunan Bozoğlu, “31 Mart’ta yapılacak yerel yönetim seçimlerinde hedeflerini ve projelerini açıklayan muhtar, belediye meclis üyesi ve belediye başkan adaylarının hava kirliliğine çözüm üretecek politikaları ve somut çözüm önerilerini ön plana çıkarması çözüm için önemli bir adım olacaktır” dedi.

 

“Türkiye’nin tamamında toz problemi var”

Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Baran Bozoğlu, Türkiye'nin tamamında toz probleminin olduğunu ve bunun halk sağlığını tehdit ettiğini söyledi. 

Bozoğlu, özellikle sabah ve akşam saatlerinde vatandaşların daha fazla hava kirliliği problemiyle karşı karşıya kaldığını vurgulayarak, hava kirliliğinin yoğun olduğu zamanlarda dışarıda spor yapılmamasını istedi.

 

DAHA FAZLA HABER OKU