Halkbank, koronavirüs nedeniyle ABD'deki ara duruşma için erteleme istedi

Halkbank’ın avukatı Robert M. Cary, "Devam eden Kovid-19 krizi nedeniyle son 60 gündür müvekkilimizle hiçbir görüşme şansımız olmadı" dedi

Fotoğraf: AA

ABD'deki Halkbank davasında 9 Haziran tarihinde yapılması beklenen ara duruşma için Halkbank avukatları korona virüs sürecinde müvekilleriyle görüşemediklerinden dolayı 45 gün erteleme istedi.

Finans Gündem'in haberine göre New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde devam eden Halkbank davasında bankanın avukatları, hakim Richard Berman’dan, 9 Haziran’da yapılacak olan ara duruşmanın 45 gün sonrasına ertelenmesini istedi.

"60 gündür müvekkillerimizle görüşme şansımız olmadı"

Halkbank’ın avukatı Robert M. Cary tarafından mahkemeye sunulan erteleme talebi dilekçesinde, 31 Mart tarihinde yapılan ara duruşmada hakimin kendilerine 60 gün içerisinde müşterileriyle yüz yüze görüşmeyi önerdiği belirtilerek, ‘’Devam eden Kovid-19 krizi nedeniyle son 60 gündür müvekkilimizle hiçbir görüşme şansımız olmadı. Bugün itibarıyla, Türk vatandaşı olmayan kişilerin Türkiye'ye girişleri hala yasaklı bir durumdadır. Türk Hava Yolları uluslararası tüm seferlerini iptal edilmiştir. Bu durumun önümüzdeki 45 gün içinde değişeceğini umut ediyoruz. 9 Haziran’da yapılacak ara duruşmanın 45 gün sonrasına ertelenmesini talep ediyoruz’’ denildi.

Halkbank’ın avukatı Cary, son 60 gün içinde müvekkilleriyle yüz yüze görüşmediklerini savcılığa da ilettiklerini kaydetti.

halkbank.jpg
Halkbank'ın avukatı Robert M. Cary'nin erteleme talebi

 

Halkbank iddianamede yer alan hiçbir suçlamayı kabul etmedi

Daha önce yapılan ara duruşmada Halkbank’ın avukatı Cary, iddianamede yer alan hiçbir suçlamayı kabul etmedikleri belirtmiş, salgın hastalık nedeniyle bir sonraki duruşmanın üç ay sonraya ertelenmesini istemişti. Hakim Berman, Halkbank avukatlarının talebini değerlendirdikten sonra bir sonraki duruşmayı üç ay yerine 70 gün sonrası olan 9 Haziran tarihine ertelemişti.

Halkbank iddianamesinde yer alan suçlamalar neler?

Geçtiğimiz Ekim ayında Halkbank aleyhine New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde açılan davada şu suçlamalar yer verilmişti:

''ABD‘yi dolandırmak amacıyla komplo kurmak, ‘Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası'nı’ İran’a para transferleri yaparak ihlal etmek için komplo kurmak, ABD bankalarını dolandırmak, ABD bankacılık ve finans sistemini dolandırmak amacıyla komplo kurmak, kara para aklamak, kara para aklamak amacıyla komplo kurmak.''

Halkbank aleyhinde 15 Ekim 2019 tarihinde açıklanan 45 sayfalık iddianamede, Halkbank yönetiminin Türk hükümetinin üst düzey yetkilileri tarafından desteklendiği ve korunduğu da iddia edilmişti.

Halkbank’ın 2012 ve 2016 yılları arasında İran’ın uluslararası piyasalarda petrol ve doğal gaz satışından elde ettiği geliri harcamasına imkan veren bir tezgahın, paravan şirketler ağını kullanarak uygulanmasına yardımcı olduğu ve bunun da ABD yaptırımlarının ihlalini oluşturduğu iddia edilmişti.

İddianamede Halkbank’ın yaptığı transferlerin yaklaşık 20 milyar doları bulduğu öne sürülmüştü.

 

Finansgündem

DAHA FAZLA HABER OKU