İngiliz yüzücü Sharron Davies, trans sporcuların kadın branşlarına ‘zarar’ verebileceğini söyledi

"Erkek olarak doğmanın bir avantajı var ve bu, kadın sporcular için hiç de adil değil"

İngiliz yüzücü Sharron Davies trans atletlerin, kadın sporcularla yarışmasının adil olmadığını söylüyor / Fotoğraf: The Independent 

Britanya İmparatorluk Nişanı’na sahip, eski olimpik yüzücü Sharron Davies, trans atletlerin, kadın sporcularla yarışmasına izin verilmesinin ‘kadın branşlarına zarar verebileceğini’ söyledi.

The Daily Telegraph’a konuşan sporcu, erkek olarak doğan atletlerin heteroseksüel kadın sporcular karşısında, fiziksel açıdan daha avantajlı olduğunu savundu.

Davies sözlerine şöyle devam etti: 

“Michale Phelps’in kulaç boyu 4 buçuk metre iken, ortalama bir kadın yüzücününki yaklaşık 2 metre. Eğer iyi bir erkek yüzücü bir gün kadın olmak isterse, bizim kızların hiç şansı kalmaz. ‘Spor herkese uygun değil’ demiyorum. Sadece, sporcuları nasıl sınıflandıracağımızı soruyorum. Buradaki kıstas, toplumsal cinsiyet değil, biyolojik cinsiyet olmalı. Trans topluluğu bundan memnun olmazsa, onların yönetim organlarıyla da translar için alternatif bir oyun ya da buna benzer bir şey değerlendirilmeli.”

Benzer bir tartışma üç hafta önce, 18 Grand Slam şampiyonluğu bulunan tenisçi Martina Navratilova’nın sözleriyle gündeme gelmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trans kadınların, kadın spor dallarında adil olmayan şampiyonluklar elde ettiğini söyleyen tenisçi, bunu “hile” olarak tanımlamıştı.  

Ancak daha sonra özür dileyerek, “yarış kazanmak amacıyla, muhtemelen de geçici olarak, cinsiyet değiştiren kişileri” kast ettiğini açıklamıştı.

Navratilova’nın yorumu, Dame Kelly Holmes, Sally Gunnell ve Paula Radcliffe gibi sporcu dostlarını etkilemiş, onlar da konunun araştırılması gerektiğini söylemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU