SpaceX'in dünya yörüngesine gönderdiği ilk insanlı uzay mekiği başarıyla fırlatıldı

Crew Dargon adlı uzay aracının fırlatılmasıyla özel sektör ilk kez uzaya insanlı bir araç göndermiş oldu

Fotoğraf: AP

Amerikan uzay mekiği ve roket üreticisi SpaceX'in, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ortaklığıyla dünya yörüngesine göndereceği ilk insanlı uzay mekiği ABD’nin Florida eyaletindeki uzay merkezinden başarıyla fırlatıldı.

Elon Musk'a ait SpaceX şirketinin Crew Dargon adlı uzay aracında, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken bulundu.

Uzay mekiğinin fırlatma işlemi, 1969 yılında Ay'a gönderilen ilk uzay aracının fırlatıldığı yerden yapıldı.

Saatte 27 bin kilometre hıza ulaşan Crew Dragon'un fırlatıldığı an SpaceX'in Twitter hesabından paylaşıldı. 

İlk insanlı test uzay yolculuğu, NASA ve SpaceX'in sosyal medya hesapları başta olmak üzere birçok Amerikan televizyon kanalı tarafından canlı yayınlandı.

 

Uzay mekiğinden ayrılan Dragon kapsülü roketten başarıyla ayrıldı ve Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) kilitlenmek üzere yola koyuldu.

Astronotların ISS'e pazar günü TSİ 17.30'da varması bekleniyor.

falcon-2-ap.jpg
NASA astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken / Fotoğraf: AP


Dünya yörüngesine gönderilen Crew Dragon'un fırlatıcısı , "Of Course I Still Love You" (Elbette Seni Hala Seviyorum) adlı drone gemiye başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

ABD Başkanı Donald Trump da fırlatmayı izlemek için Spacex'in merkezine gelen isimler arasında yer aldı.

falcon-1-ap.jpg
Trump, yardımcılarıyla birlikte fırlatma anını izledi / Fotoğraf: AP

 

Fırlatmadan kısa bir süre önce SpaceX ekibi astronotlara teşekkür ederek, "Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın" dedi.

Astronotlardan Hurley de, "ABD'yi yeniden uzaya araç gönderme işinin bir parçası yapan bu devasa çabaların bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz. Yörüngeye ulaşınca haberleşiriz" yanıtını verdi.

2011'den beri bir ilk

Bu uzay görevi, NASA'nın uzay araçlarını emekli ettiği 2011'den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermiyordu. Bu açıdan, bugünkü sefer bir ilk niteliği taşıyor.

Görevdeki bir başka ilk de ilk kez özel bir şirketin uzaya insan gönderiyor olması.

ABD'nin Rusya'ya ihtiyacı kalmadı

Başarı ile gerçekleşen tarihi insanlı fırlatılış ve yeniden kullanılır roketle yapılan uzaya yolculuk neticesinde, NASA'nın dünya yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu'na astronot göndermek için her seferinde Rusya'ya koltuk başına ödediği yaklaşık 85 milyon dolarlık masraftan kurtulmasının da yolu açılmış oldu.

nasa.jpg
NASA astronotları dünya yörüngesinde / Fotoğraf: NASA

 

Crew Dragon'un inşası için 6 yıl çaba harcadı

İş adamı Elon Musk'ın sahibi olduğu Kaliforniya merkezli SpaceX firması, Crew Dragon kapsülünü inşa ve test etmek için 6 yıl çaba harcadı.

İnsanlı uçuşu gerçekleştirme projesi için NASA'dan 3 milyar doların üzerinde bir bütçe alan SpaceX, bugün yapılan başarılı test uçuşu ile uzay endüstrisi için atacağı diğer adımlar için güven tazeledi.

SpaceX'in "Crew Dragon" isimli uzay mekiğiyle ilk insanlı uçuş denemesi, çarşamba günü uygunsuz hava koşulları nedeniyle ertelenmişti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU