Kazancına yönelik spekülasyonların odağındaki Kylie Jenner, Forbes milyarderler listesinden çıkarıldı

Jenner'in kozmetik markası 2016'da beklenmedik bir çıkış yakalamıştı

Jenner'ın kardeşi Kim Kardashian'ın eşi Kanye West de yakın zamanda listeye girmişti (AFP)

On yıldan fazla süredir yarattıkları ünle, Kardashianlar ve Jennerların, yorgun medya tüketicilerinin gözlerini devirip iç çekmesine neden olma eğiliminde olmasına neden olduğu belirtildi. Fakat konu ailenin servetine geldiğinde, ailenin reality şovunu eleştirenlerin dahi dikkat kesildiği ifade edildi. Çok ciddi meblağlar kazanan Kardashian-Jenner ailesinin şu ana kadar pek çok makalenin, podcast’in ve hatta kitapların konusu olduğu aktarıldı.

Forbes'un haberinde, şu ana kadar hiç kimsenin ailenin kendisinden daha fazla Forbes’un en çok kazanan ünlüler listesine girmeyi önemsemediği ifade edildi.

Ailenin en küçüğü Kylie Jenner, kozmetik şirketi Kylie Cosmetics’in yüzde 51’ini güzellik şirketi devi Coty’e 1,2 milyar dolarlık anlaşmayla Ocak’ta satmıştı ve bu aile açısından bir dönüm noktasıydı.

Ünlülerin gerçekleştirdikleri arasında tüm zamanların en büyük nakit çıkışlarından biri olan işlemle, Kylie Jenner koronavirüs salgını öncesinde milyarderler arasına girmişti.

Kasım’da satın alma işlemini duyuran şirketin yöneticilerinden Peter Harf, “Kylie kozmetik tüketicisinin muazzam algısıyla günümüzün ikonu” demişti.

Fakat anlaşmanın ayrıntılı dökümünde, daha az onur verici gerçeğin ortaya çıktığı belirtildi. Geçen 6 ay içinde yayımlanan belgelerin ailenin önemli sırlarından birini açığa çıkardığını gösteriyor: Kylie’nin işi esasında ailenin yıllarca Forbes da dahil medya kuruluşlarının ve kozmetik endüstrisinin inanmasını sağlamaya çalıştığı biçimden ciddi biçimde daha küçük ve daha az karlıydı.

Chase Peterson-Withorn ve Madeline Berg'in imzasını taşıyan haberde, bu durumun aslında ultra zenginlerin daha zengin görünmek amacıyla ne kadar gözü dönmüş olabileceğini ortaya koyduğu ifade edildi.

Hisse senedi analistlerinden Stephanie Wissinks, “Kardashian-Jennerların yaptığı her şeyin olması gerekenden fazla olduğunu söylemek yerinde olur. Marka olarak kalmak için, olduğundan daha büyük görünmeleri gerekiyor” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19’un kozmetik ürünlerine ve tüketici harcamalarına etkisine ek olarak bu bilgiye dayanarak, Forbes satışın ardından vergileri ve muhtemel harcamaları göz önünde bulundurarak Kylie Jenner’ın milyarder olmadığına karar verdi.

Kardashianların diğer girişimleri gibi, Kylie’nin işinin de para kazanma yolu olarak küçük bir skandalla başladığı aktarıldı. Ailenin en küçüğü, Mayıs 2015’te nihayetinde itiraf etmeden önce bir yıldan uzun bir süre dudak dolgusu yaptırdığına dair spekülasyonları reddetmişti. 

Kylie Jenner ve annesi Kris Jenner durumu piyasada faydalanılabilecek hale getirdi.

Kylie modellikten ve şovdan elde gelirlerle Kasım 2015’te dudak kalemi ve rujlardan oluşan partiyi piyasaya sürdü. Akıllıca kullanılan Instagram pazarlamasıyla 29 dolar fiyatındaki 15 bin kit bir anda satıldı.

Daha sonra Forbes’a konuşan Jenner, “Ben daha sayfayı yenilemeden, hepsi satılmıştı” demişti.

2016’nın sonunda Kylie onlarca yeni ürünle kozmetik endüstrisine hızlı bir giriş yapmıştı. Birkaç ay sonra kardeşi Kim Kardashian West Forbes’un kapağında yer aldı.

Ancak daha sonra Kylie’nin markasının kısa süre içinde 300 milyon dolarlık bir işe dönüşmesinin ardından o da Forbes kapağında yer aldı ve sonrasında kazancı daha da arttı.

Forbes daha sonra Coty’nin yayımladığı belgeleri ve pandemiyi de hesaba katarak Jenner’ın aslında milyarder olmadığına karar verdi. Ayrıca virüs salgını nedeniyle şirketin de eskisi kadar değerli olmadığını belirtti.

Kasım 2019’da Kylie’nin milyarder olmadığına yönelik herhangi bir şüphe yokken Coty şirketin yüzde 51’ni satın almıştı. Ancak daha sonra 12 aylık süre içinde gelirlerin beklenin çok altında olduğu ve sadece 177 milyon dolar kazanıldığı aktarıldı.

Şirketin ve ailenin kazancına yönelik belirsizlikler sürerken, Kylie Cosmetics’in sadece bir yıl içinde sessizce yarı yarıya küçülmüş olabileceği aktarıldı.

Rakuten’in verilerine göre şirketin internet üzerinden yaptığı satışların 2016 ile 2018 arasında yüzde 62 oranında düştüğü belirtildi. 

 

Independent Türkçe, Forbes

DAHA FAZLA HABER OKU