İrlanda Başbakanı: IŞİD şüphelisi Lisa Smith çocuğuyla birlikte ülkesine dönebilir

Varadkar, vatandaşlıktan çıkarmanın doğru ve merhametli bir yöntem olmadığını söyledi

İrlandalı IŞİD şüphelisi Lisa Smith / Fotoğraf: Tom Conachy 

Zamira Rahim – The Independent

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Suriye’deki IŞİD şüphelisi Lisa Smith’in “İrlanda vatandaşı çocuğunu da alarak ülkesine dönme hakkının olduğunu” belirtti.

Varadkar, “Herhangi bir suça karışıp karışmadığını öğrenmek için Smith’i orada sorgulamak isteyecek yetkililerin olacağını biliyorum. Ancak hiçbir zaman savaşa karışmamış olması fazlasıyla mümkün” dedi.

İrlanda Başbakanı sözlerine şöyle devam etti: 

“Suriyeli yetkililerin herhangi bir kovuşturma isteyip istemediğini anlamak için meselenin kökenine inip gerçekten de bir güvenlik değerlendirmesi yapmamız gerekiyor. Bununla birlikte nihayetinde Smith bir İrlanda vatandaşı ve onu ya da çocuğunu İrlanda vatandaşlığından çıkararak vatansız bırakmak ne doğru ne de merhametli bir yöntem olur.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Smith’in ülkesine dönüşüne açık kapı bırakan Varadkar, diğer taraftan genç kadının “İrlanda’ya gelişinin ve yargılanmasının sanki hiçbir şey olmamış gibi basit olamayacağını” da vurguladı.

İrlanda Başbakanı, “(Suriye’de) yetkililer tarafından sorgulanması gerekecek. Orada hakkında bir kovuşturma yapılması gerekebilir. Daha sonra da İrlanda’ya dönmesi halinde burada hiç kimse için bir tehdit oluşturmayacağından emin olacağız” şeklinde konuştu.

Lisa Smith’in İslam’ı seçmesinde etkisi olduğu belirtilen Carol Duffy ise İrlanda Devlet Televizyonu RTE’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Benim bildiğim Lisa, agresif biri değildir. O kimseye fiziksel bir zarar veremez. Bir şeyler yaptığı için mi orada? Hayır. Eline silah alıp birini öldürdüğüne inanmıyorum. Onlara karşı bir sempati duyduğunu da düşünmüyorum. Bana kalırsa hayatında bir arayış içindeydi ancak olmadı.”

Suriye’de radikal grubun üyesi olmak suçlamasıyla gözaltında tutulan Smith, savaş bölgesine İrlanda’daki Louth Kontluğu’ndan gitmişti. Smith, İslam’ı seçip Suriye’ye yerleşmeden önce İrlanda Savunma Kuvvetleri’nde görev yapıyordu.

İrlanda Başbakanı Vardakar’ın açıklamaları, İngiltere’nin Suriye’ye 2015’te giderek orada IŞİD savaşçısıyla evlenen Şamima Begüm’ün akıbetini tartıştığı bir sırada geldi. İngiliz hükümeti, Begüm’ü vatandaşlıktan çıkarmıştı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU