Merkel pandeminin ortasında Trump'ın Washington davetini reddetti

Trump, ABD’nin yeniden açılmasına G7 zirvesi düzenlemekten “daha iyi bir örnek” olmadığına inanıyor

2018'deki G7 zirvesine Merkel'le Trump'ın karşı karşıya geldiği bu kare damga vurmuştu (AP)

Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sürdüğü sırada ABD Başkanı Donald Trump’ın düzenlemeyi planladığı G7 zirvesi için yaptığı daveti kabul etmedi.

Amerikan Politico gazetesinin haberine göre Alman hükümeti sözcüsü Steffen Seibert konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Başbakanımız, Başkan Trump’a haziran sonunda Washington’da düzenleyeceği G7 zirvesine yönelik daveti için teşekkür ediyor. Bugün itibarıyla pandemiye dair durum göz önünde bulundurulduğunda, Washington’a seyahat edip o toplantıya bizzat katılamayacak” dedi.

Seibert, “Başbakanımız elbette ki pandeminin gelişim sürecini takip etmeyi sürdürecektir” diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray salı günü yaptığı açıklamada, Trump'ın ülkenin yeniden açılmasına ABD’de haziran ayı sonuna doğru G7 zirvesi düzenlemekten “daha büyük bir örnek” olmadığına inandığını belirtmişti.

Öte yandan Merkel’in bu daveti geri çevirmesi iki lider arasında bir süredir yaşanan anlaşmazlığa eklenen son halka oldu.

Trump, Almanya’yı ve şahsi olarak da Merkel'i, Berlin'in ticaret fazlasından, savunma harcamalarına ve NATO'ya verdiği taahhütlere kadar birçok konuda defalarca eleştirmişti.

Merkel de iklim değişikliğinden İran nükleer anlaşmasına kadar Trump yönetiminin çeşitli dış politika konularına tek taraflı yaklaşımını açıkça gündeme getirmişti.

İsmini saklı tutmak kaydıyla Politico’ya konuşan ABD’li üst düzey bir yetkili bu hafta Merkel’le Trump arasında geçen telefon görüşmesinde iki lider arasında NATO, Kuzey Akım-2 boru hattı ve Çin’le ilişkiler gibi konularda hararetli tartışmalar yaşandığını söyledi.
 


Gazete ayrıca, Merkel'in zirveye şahsen katılmayı reddetmesinin Trump'ın yapılacak toplantıyı koronavirüs salgınıyla mücadele etmek adına uygulanan tecritler ve seyahat yasaklarına set çekmek için bir dönüm noktası olarak sunma girişimini baltalayabileceği yorumunda bulundu.

Trump mart ayında yapılması planlanan zirveyi salgın nedeniyle iptal ederek video konferans toplantısı düzenlemiş ancak 20 Mayıs’ta paylaştığı bir tweet’te zirveyi yeniden planlayabileceğini belirterek “Bu herkes için harika bir işaret: Normalleşme!” ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, Politico

DAHA FAZLA HABER OKU