Cezayir Cumhurbaşkanı adaylıktan çekildi, seçimleri erteledi

Cumhurbaşkanlığı’nın açıklaması Buteflika’nın İsviçre'den dönüşünün ardından yapıldı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika (Fotoğraf: AFP)

Cezayir'de Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, beşinci dönem adaylığını geri çektiğini açıkladı. Buteflika, ayrıca 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçiminin ertelendiğini ilan etti.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan yapılan bu açıklamanın hemen ardından Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya istifa etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uyahya'nın kabinesinde İçişleri Bakanı olan Nureddin Bedevi ise yeni başbakan olarak atandı. Başbakan yardımcılığı görevine Ramazan Lamamra getirildi.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları, resmi açıklama öncesinde Euronews muhabirine hükümetin kısa süre içerisinde feshedilip yeni bir ismin başbakanlığında bir 'geçiş hükümeti'nin kurulacağı bilgisini vermişti.

Bu arada Cumhurbaşkanı Buteflika, Genelkurmay Başkanı Korgeneral Kaid Salah ile görüştü.
 


Reform sözü: Yeni bir anayasa yapılacak

Devlet Başkanlığı Sarayı'ndan yapılan açıklamada, yeni bir anayasanın oluşturulacağı ve bunun referanduma sunulacağı belirtildi. Ayrıca Buteflika'nın siyasi ve ekonomik reformlar yapma sözü verdiği de dile getirildi.

Haftasonu tedavi gördüğü İsviçre'den ülkesine dönen 82 yaşındaki Buteflika'nın protestoların yatışması için yeni bir geçiş hükümeti önerisinde bulunabileceği konuşuluyordu.

Buteflika karşıtı protestolar

Cezayir'i 20 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 18 Nisan seçimlerinde 5'inci dönem için yeniden aday olmasının ardından patlak veren kitlesel eylemler devam ediyor.

Aralarında öğrenciler, hukukçular, din adamları, avukatlar ve sendika mensuplarının da bulunduğu yüz binlerce kişi sokaklarda Buteflika karşıtı eylemlere katılıyor.

Açıklama İsviçre dönüşünde geldi

Muhalifler, Buteflika'nın ordunun ve elit iş dünyasının çıkarlarının korunması için iktidarda kaldığını savunuyordu. Pazartesi günü 1000'den fazla hakim seçimleri denetlemeyeceklerini, din adamları da vaazlarında hükümetin taleplerine yer vermeyeceklerini söylemişti.

2013'te felç geçiren ve tekerlekli sandalye kullanan 82 yaşındaki Buteflika, 24 Şubat'tan bu yana İsviçre'de tedavi görüyordu. Buteflika, İsviçre'den pazar günü döndü. Cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması da pazartesi günü yapıldı. 

1999 yılından bu yana iktidarda olan Buteflika, felç geçirdiği 2013 yılından beri kamuoyuna çok gözükmemişti.

DAHA FAZLA HABER OKU