Camiler 1003 şükür kurbanıyla açılacak, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş cuma namazını Fatih Camisi’nin bahçesinde kılacak

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Kovid-19 tedbirleri nedeniyle ara verilen camilerde ibadetin cuma namazı ile başlayacağını duyurdu. Erbaş 1003 müftülüğün 1003 şükür kurbanı keseceğini söyledi

Ankara'da Ahmet Hamdi Akseki Camisi'nde sınırlı sayıda cemaatle katıldığı bayram namazını Diyanet İşleri Başkanı Erbaş kıldırmıştı / Fotoğraf: İHA 

İnsanlık tarihinde görülen en büyük salgının yaşandığını belirten Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, bugüne kadar bir belde, şehir veya ülkede birçok salgın hastalığın yaşandığını ancak koronavirüs (Kovid-19) salgının dünyanın her yerine yayıldığını belirtti.

Türkiye'de salgının yayılmaya başlamasının ardından 16 Mart'tan itibaren camilerde cemaatle ibadete ara verildiğini hatırlatan Erbaş, bu süreçte hutbe ve vaazlarda tedbirlere ilişkin uyarıların yapıldığına değindi.

Koronavirüsle mücadele sürecinde üzerinde en fazla durulan hususun tedbir, tevekkül ve dua olduğuna işaret eden Erbaş, camilerin minarelerinden ezan, tekbir, salavat, sala ve dualarla millete manevi destek verilmeye çalışıldığını ifade etti.

 

379711-835588684.jpg
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş / Fotoğraf: AA

 

Cuma namazı bahçeli camilerde

Valiliklerin ve müftülüklerin iş birliğiyle yeterli bahçesi, avlusu ve açık alanı bulunan camilerin cuma namazı için belirlendiğini anlatan Erbaş, şunları söyledi:

Buradaki kriter caminin avlusunun olması. Avlusu olmayan camilerin de hemen yakınlarındaki açık alanlar, pazar yerleri hatta Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün özel gayretiyle imam hatip okullarımızın avluları, bahçeleri kullanılacak. Camilerin eğer avlusu, bahçesi müsait değilse, mahallede uygun yerler, açık alanlar cuma namazı için hazır hale getiriliyor. Şu an arkadaşlarımız, yetkili müftülerimiz, imamlarımız, herkes bunun için çalıyor.

"Kurbanlar fakir fukara insanlara ikram edilecek"

Yarın İstanbul Fatih Camisi’nde cuma namazı kılacaklarını ve 29 Mayıs tarihinin İstanbul’un fethi olması münasebetiyle Fatih Sultan Mehmet türbesinde okunan hatimlerin duasını yapacaklarını aktaran Erbaş, “İnşallah yarın bütün illerimizde, ilçelerimizde müftülüklerimizin merkez camilerinde, camilerimizden ayrı kalışımız ve yeniden buluşmuş olmamızın şükrünü eda etmek için 1003 müftülüğümüz 1003 şükür kurbanı kesecek ve fakir fukara insanlara bu kurban etleri ikram edilecek” diye konuştu.

Erbaş, cami ve mescitlere gelecek kişilerin yanlarında kişisel seccadelerini getirmelerinin talep edildiğini veya imkanlar dahilinde müftülükler tarafından tek kullanımlık seccadelerin temin edilerek kullanıma sunulacağını aktardı.

 

thumbs_b_c_d7ef067abf4d75b8089ab8cc55c97cd1.jpg

Camilerde ibadete ara verilmesinin ardından Beştepe Millet Camisi'nde küçük bir cemaatle cuma namazı kılınmıştı / / Fotoğraf: AA

 

"Görevlilerin titiz çalışıp tedbirlere uyması gerekiyor"

Cemaatle ibadet noktasında din görevlilerine önemli sorumluklar düştüğünü belirten Erbaş, cuma namazının organizesinde yer alacak heyetin titiz bir şekilde çalışıp tedbirlere uyması gerektiğini vurguladı.

Erbaş, cami ve mescitlerde cemaatle öğle ve ikindi namazının da kılınabileceğini anımsatarak, "Bu kararın, Koronavirüs Bilim Kurulu ile Bakanlar Kurulu'nun kararıyla ortaya koyuldu. Kademeli olması açısından önce öğle ve ikindi namazlarının camide cemaatle kılınması için karar alındı. Diğer namazlara (sabah, akşam, yatsı) da kademeli olarak bir kaç hafta sonra başlayacağız" bilgisini verdi.

 

AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU