Hindistan 7 eyalete yayılan çekirge sürülerine karşı önlem alıyor

Hindistan’ın batısında ve merkezindeki çeşitli eyaletlerde etkili olan son 27 yılın en kötü çekirge istilasına karşı başkent Yeni Delhi’de de tedbirler alınıyor. Çekirgeler rüzgarın etkisiyle bir günde 100 kilometre yol katedebiliyor

Çekirge istilası Hindistan’da / Fotoğraf: AFP

İlk olarak Hindistan’ın batısında Racastan eyaletinde görülen çekirge sürüleri, daha sonra Madya Pradeş, Gucerat, Pencap, Maharaştra, Haryana ve Uttar Pradeş'e doğru ilerledi.

Çekirge sürülerinin, rüzgarın da etkisiyle bir günde 100 kilometrenin üzerinde yol katedebildikleri belirtiliyor.

Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

Çekirgelerin şu ana kadar 50 bine yakın hektar tarlanın mahsulünü yok ettiği ve bunun 3 ay boyunca bölgedeki yaşantıyı etkileyeceği belirtildi.

Hindistan Tarım ve Çiftçilerin Refahı Bakanlığı, çeşitli eyaletlerdeki 33 bölgede çekirge sürülerini kontrol altına alabilmek için çalışmalarını sürdürüyor.

 

afp.jpg
Fotoğraf: AFP

 

Bakanlık kimyasal ilaçlarla çekirge sürüsüne müdahale etmeye çalışıyor.

Yeni Delhi yönetimi saldırıyı kontrol altına alma çabası sürüyor

Hindustan Times’taki habere göre, Yeni Delhi hükümeti, olası çekirge saldırılarını kontrol altına alabilmek için bildiri yayımladı. 

Bildiride, çekirge istilasının önüne geçebilmek için "halk ve çiftçilere yönelik farkındalık programları düzenlenmesi" çağrısında bulunuldu. 

Çekirge sürülerinin gündüz uçup, gece dinlendiği bilgisine yer verilen bildiride, gece boyunca ilgili makamların böcek ilacı veya zehri kullanabileceğine işaret edildi. 

Delhi hükümeti Çevre, Kalkınma, Çalışma ve İstihdam Bakanı Gopal Rai de olası çekirge istilasına yönelik hazırlıklarla ilgili toplantı düzenledi. 

Çekirge sürüleriyle durum daha da kötüleşebilir

Uzmanlar, Afrika'dan Hindistan'a ve Pakistan'a varacak yeni çekirge sürüleriyle durumun daha da kötüleşeceği uyarısında bulunuyor. 

BM verilerine göre, Arabistan yarımadasında geçen yılın başlarındaki sağanak yağış ve kasırgalar, çekirgelerin beklenmedik bir hızla üremesine neden oldu.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU