Leaving Neverland belgeselinin ardından şimdiye kadar neler oldu?

Yönetmen Dan Reed imzalı Leaving Neverland, Michael Jackson efsanesine şimdiden büyük zarar verdi

Leaving Neverland belgeselinin Sundance Film Festivali’ndeki galasının ardından Michael Jackson’ın ailesi ve çiftliği şarkıcının mirasını savunmak zorunda kaldıkları bir sürece girdi.

Belgesel, çocukken Michael Jackson tarafından tacize uğradıklarını iddia eden iki kişinin, Wade Robson ve James Safechuck’ın kapsamlı röportajlarını içeriyor. Toplamda 4 saat süren filmde yer alan ayrıntılar bazı izleyicileri şoke ederken bazıları ise şarkıcıyı hararetli bir şekilde savunmayı tercih etti.

İşte dünya çapında tartışmalara neden olan Leaving Neverland’in Ocak ayındaki galasından bu yana yaşananlar:

Jackson hukuki temsilciliği basın açıklaması yaptı

Leaving Neverland, Sundance Film Festivali’nde yayımlanmadan önce Jackson hukiki temsilciliği bir basın açıklaması yaparak belgeseli “Michael Jackson üzerinden nemalanmak ve çıkar sağlamak için ölçüsüz ve acınası girişimle yapılmış korkunç bir prodüksiyon” olarak niteledi.

Yönetmen Dan Reed temsilciliğe ve Jackson hayranlarından gelen eleştirilere yanıt verdi

Belgeseli yöneten ve röportajları yapan Dan Reed, temsilciliğin açıklamasının “filmin elle tutulur bir eleştirisi olmadığını” söyleyerek, “temsilciliğin filmi izlememiş olduğunun belli olduğunu” belirtti. Öte yandan Reed, Rolling Stone’a yaptığı açıklamada Jackson hayranlarından gelen eleştirilere şöyle yanıt verdi:

 

“Michael Jackson hayranlarından korkunç e-postalar alıyorum. Geçen üç hafta içinde birkaç bin e-posta. Muhtemelen yazabileceğiniz en iğrenç e-postalar. Peki neden insanlar bu şekilde tepki gösteriyor? Neden iki adam çıkıp da küçükken cinsel tacize uğradığını söylediğinde onları utandırmak istiyoruz? Neden onları durdurmak istiyoruz? Neden onları susturmak istiyoruz? Neden onları tehdit etmek istiyoruz? Anlamıyorum.”

 

Michael Jackson’la yapılmış görüşmenin ortaya çıkması

Jackson’ın suçlamalarla ilgili sorgulandığı görüşmenin videosu gün yüzüne çıktı. Videoda Jackson kendisine yönelik hiçbir suçlamayı kabul etmiyor ve kendisini İsa’yla kıyaslıyor:

 

“İsa çocukları sevin ve çocuklar gibi genç, masum, saf ve onurlu olun diyor. Onun etrafı her zaman çocuklarla çevriliydi ve işte ben de böyle olmak ve bunu örnek almak için böyle büyütüldüm.”

 

Jackson temsilciliği belgeselin yayın mevzuatlarına aykırı olduğunu iddia etti

Jackson temsilciliği Leaving Neverland’in Channel 4’un yayın standartlarını ihlal ettiğini savundu. Yapılan açıklamada, kanalın yayın politikasını belirleyen ilkelerden biri olan şu bölümün altı çizildi:

 

“Eğer bir program ciddi suçlamalarda bulunursa o zaman ilgililere yanıt verebilmeleri için uygun ve vaktinde bir fırsat verilmelidir.”

 

Belgeselin HBO’yla birlikte ortak yapımcılarından olan Channel 4 ise yayına devam etme kararı aldı.

Jackson temsilciliği HBO’ya 100 milyon dolarlık dava açtı

Jackson temsilciliği, belgeselde konuşan Safechuck ve Robson’ı para karşılığında harekete geçmiş olmakla suçlayarak HBO’ya dava açmaya karar verdi. Temsilcilik ayrıca, daha önce Michael Jackson lehine tanıklık eden Safechuck ve Robson’ın paraları tükendiği için hikayelerini değiştirdiğini iddia etti.

Bunun üzerine HBO ise yayına devam edeceklerini açıkladı.   

Yönetmen Dan Reed belgeseli savunmayı sürdürdü

The Independent’a konuşan Reed, projeye “bir terör saldırısıyla ilgili bir hikayeye olan yaklaşımındaki aynı şüpheci tavır ve özenle yaklaştığını” söyledi. Reed, Robson ve Safechuck’ın daha önce neden Michael Jackson’ı savunmuş olabileceğini ise şöyle açıkladı:

 

“Çocuklar cinsel istismara uğradıklarında tacizcileriyle derin bir bağ kurabilirler. Genellikle ebeveynlerine anlatmazlar ve taciz çoğunlukla mağdurlar 30’lu yaşlarına gelip kendi ailelerini kurduklarında aydınlığa çıkar.”

 

Radyolar Michael Jackson şarkıları çalmayı bıraktı

BBC Radio 2’nin artık Michael Jackson şarkısı çalmayacağına dair haberler yayımlandı ancak bu bilgi daha sonra yalanlandı. Ardından Yeni Zelanda radyoları ve Kanada’daki 4 büyük radyo, Michael Jackson şarkılarını çalma listelerinden çıkardı.

Jackson temsilciliği konser filmini YouTube’a koydu

Leaving Neverland’in HBO’daki yayını sırasında Jackson temsilciliği şarkıcının Bükreş’ten Canlı: Dangerous Turu (Live in Bucharest: The Dangerous Tour) konser filmini YouTube’a yükledi.

Oprah, Safechuck ve Robson’la röportaj yaptı

Leaving Neverland’in ABD’de yayımlanmasının ardından Oprah Winfrey, Safechuck ve Robson’la röportaj yaptı. Röportajda Robson şunları söyledi:

 

“Bir çocuk olarak Michael’ın bana cinsel olarak yaptığı şeyin suistimal olduğunu anlamıyordum. İstismar gecelerinden birinde, bana bunun aşk olduğunu söylemişti. Bana beni sevdiğini ve Tanrı’nın bizi bir araya getirdiğini anlattı.”

 

İngiliz eleştirmenler belgeseli değerlendirdi

Belgeselin İngiltere’de yayımlanmasının ardından eleştiriler yazıldı. The Independent’ın eleştirmeni Ed Cumming, “Jackson bize kötü olduğunu anlattı” ifadelerini kullandı. The Guardian’dan Lucy Mangan da yapımı, “şaşırtıcı bir eser” olarak niteledi.

The Simpsons’ın Michael Jackson bölümü yayından kaldırıldı

Michael Jackson’ın Leon Kompowsky karakterini seslendirdiği “Stark Raving Dad” bölümü, yayın platformları, diziyi yayımlayan kanallar ve gelecekte basılacak kopyalardan çıkarıldı.  

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

 

Corey Feldman, Jackson’ı savunmaktan vazgeçti

Çocukken Jackson’ın Neverland Çiftliği’nde vakit geçirmiş olan oyuncu Corey Feldman, belgeselin yayımlanmasının ardından şarkıcıyı savundu ama günler sonra CNN’e verdiği bir röportajda bu konuda geri adım atan açıklamalarda bulundu. Feldman, “Onların ses çıkarmalarına izin vermeliyiz. Onların konuşmalarına izin vermeliyiz. Ve bu nedenle konunun tüm taraflarını ele almalıyız, ne kadar rahatsız edici olsalar da” dedi.

Londra’da “Michael Jackson masumdur” afişleri ortaya çıktı

Michael Jackson’ın belgeseli protesto eden hayranları bir otobüsün yan bölümüne şarkıcının masum olduğunu iddia eden bir ilan verdi. Jackson hayranları ayrıca Channel 4’un Londra ofisinin önünde protesto gösterisi düzenledi. 

Jackson şarkıları İngiltere iTunes müzik listelerinde yükseldi

Jackson albüm satışları belgeselin yayımlanmasıyla ABD Billboard listesinde 8 bin adet düşerken şarkıcının derleme albümü İngiltere iTunes albüm listesinde 23’üncü sıraya yükseldi. The Essential Michael Jackson, Thriller ve Bad albümleri de en iyi 200 listesine girdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music/news

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU