Fitch, Türkiye için “daralma tahminini” yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltti

"Ekonomik Görünüm Raporu"nu yıl başından bu yana dördüncü kez revize eden Fitch, küresel ekonominin, gelişmiş ve gelişen ekonomilerin ve Türkiye'nin küçülme tahminini değiştirdi

Fotoğraf: Ümit Bektaş/ Reuters

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin derinleşmeye devam ettiğini söyleyen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, “Küresel Ekonomik Görünüm” raporunu yıl başından bu yana dördüncü kez revize etti. 

Son olarak nisan tarihli raporunda küresel ekonominin 2020’de yüzde 3,9 daralacağını öngören Fitch, “daralma” tahminini daha da büyüterek yüzde 4,6 seviyesinde açıkladı. Yeni raporda ayırca küresel ekonominin 2021'de yüzde 5,1'lik büyüme performansı göstermesinin beklendiği kaydedildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fitch Ratings, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 daralacağını, 2021'de yüzde 5 büyüyeceği tahmin ettiklerini açıkladı. 

Şubat ayı değerlendirmesinde yer alan “Türkiye 2020’de yüzde 3,9 büyüyecek” tahmin, nisanda “yüzde 2 daralacak” denilerek revize edilmişti. Nisandaki raporda 2021 için yüzde 4,9 büyüme öngörülmüştü. 

Euro Bölgesi için yüzde 8,2'lik daralma beklentisi 

Normalleşmenin uzun zaman alacağını belirten rapor, en büyük aşağı yönlü revizyonları gelişmekte olan ülke ekonomileri ile Euro Bölgesi için yaptı. 

Daha önce Euro Bölgesi’nin yüzde 7 daralacağını öngören Fitch, bu tahmini yüzde 8,2’ye yükseltti. Rapora göre Euro Bölgesi’nin ekonomisi 2021'de yüzde 4,4 büyüyecek. 

Dünyanın en büyük ekonomilerinden Almanya için nisan raporunda yüzde 6,2 daralacak diyen Fitch, yeni raporda bunu da yükselterek yüzde 6,7’lik daralma tahmini açıkladı. 

Kovid-19 salgınının bölgede en çok etkilediği ülkelerden İtalya ekonomisinin 2020'de yüzde 9,5, İspanya ekonomisinin yüzde 9,6 ve Fransa ekonomisinin yüzde 9 küçüleceği öngörüldü. 

Söz konusu üç ülke için bir ay önceki daralma tahminleri şu şekildeydi: İtalya yüzde 8, Fransa yüzde 7 ve İspanya yüzde 7,5. 

İngiltere için ekonomik daralma tahmini de yüzde 6,3’ten yüzde 7,8’e yükseltildi.

ABD ekonomisinin görünümüne ilişkin tahminlerin sabit tutulduğu raporda, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 5,6 daralacağı, 2021'de ise yüzde 4 büyüyeceği tahmin edildi. 

Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tahminleri, aşağı yönlü revize edildi 

Raporda, Çin hariç gelişmekte olan ülke ekonomilerine yönelik aşağı yönlü revizyonlar yapıldı. Daha önce ortalama yüzde 0,5 daralması beklenen gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 1,7 küçüleceği öngörüldü. Gelişmekte olan ülke ekonomilerinin 2021'de ortalama yüzde 6,6 büyümesinin beklendiği kaydedildi. 

Raporda, Kovid-19 salgınının ortaya çıktığı Çin'de ekonominin bu yıl yüzde 0,7, 2021'de ise yüzde 7,9 büyüyeceği tahmin edildi. 

Tahminlerde en büyük düşüş Hindistan'da

Gelişmiş ülke ekonomilerinin tahminlerindeki en büyük düşüşün Hindistan'da yapıldığına dikkat çekilen raporda, Hindistan ekonomisinin bu yıl yüzde 5, Brezilya ekonomisinin ise yüzde 6 küçülmesinin beklendiği kaydedildi. 

Raporda, Rusya ekonomisinin ise bu yıl yüzde 5 daralacağı öngörüldü. 

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU