İçişleri Bakanlığı: Kovid-19 döneminde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları azaldı

Yeni tip koronavirüs salgını döneminde dünya genelinde aile içi ve kadına yönelik şiddet olayları artarken, Türkiye'de tam tersi bir tablonun görüldüğü açıklandı

İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 1 Ocak-20 Mayıs tarihleri arasında 88 binden fazla kadına şiddet olayı yaşandı. Bu süreçte 81 kadın yaşamını yitirdi /Fotoğraf: AP

İnsanların eve kapandığı koronavirüs salgını sürecinde Türkiye'de kadına şiddet olaylarının arttığına yönelik farklı veriler bulunsa da İçişleri Bakanlığı, kadın cinayetlerinin yılın ilk dört ayında (2019'un aynı dönemine göre) yüzde 36 azaldığını söylüyor. 

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart'tan önceki ve sonraki 70 günlük dönem ile de bir kıyaslama yapan Bakanlık, polis, jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında yüzde 7'lik, hayatını kaybeden kadın sayısında ise yüzde 31'lik azalmanın görüldüğünü kaydetti.

Cinayetlerin yüzde 64'ü evde gerçekleşti 

Bakanlık'ın verilerine göre 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 45 bin 798 kadına şiddet olayı yaşandı. 11 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında bu sayı 42 bin 693 oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 48 kadın hayatını kaybederken, 11 Mart'tan 20 Mayıs'a kadarki sürede 33 kadın yaşamını yitirdi.

Güvenlik güçlerinin bu yıl meydana gelen kadın cinayetleri analizine göre ise polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde bu yıl hayatını kaybeden kadınlardan yüzde 34'ü eşi, yüzde 27'si sevgilisi, yüzde 22'si aile bireyi tarafından öldürüldü.

Öldürülen kadınların yüzde 56'sı evli, yüzde 24'ü boşanmış ve yüzde 20'si bekardı. Cinayetlerin yüzde 64'ü evde gerçekleşirken, yüzde 13'ü sokaktaydı.  

Kadınların yüzde 46'sı ateşli silahla, yüzde 36'sı kesici aletle öldürüldü ve yüzde 22'si kıskançlık nedeniyle, yüzde 8'i aldatma iddiasıyla hayatını kaybetti. 

1005 adet "Kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliği"

"Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler ve atılan adımlar, etkisini göstermeye başladı" denilen açıklamada, geçmiş yıllarda kanun kapsamındaki hakaret, tehdit ve benzeri olayların "normal adli bir olay" olarak değerlendirildiği anımsatıldı.

Bu olayların titizlikle analiz edilerek 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsamında değerlendirildiği vurgulayan İçişleri Bakanlığı, şikâyetlerin yeni kurulan birimlerce hassas şekilde ele alındığını, koruyucu ve önleyici tedbirlerin gecikmeksizin hayata geçirildiğini belirtti. 

Bakanlık, bu kapsamda ülke genelinde il, ilçe düzeyinde toplam bin 5 "Kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliği" oluşturulduğunu ve buralarda alanında uzman personelin görevlendirildiği kaydedildi. 

Koronavirüs araştırması: 100 kadından 43'ü "şiddete maruz kaldım" dedi

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin 3-8 Nisan tarihleri arasında 28 şehirde yaptığı araştırmaya göre karantina sürecinde kadına şiddet yüzde 27,8 arttı. 

Katılımcıların yüzde 43’ü şiddete maruz kaldığını belirtirken, yüzde 57’si ise şiddet görmediğini ifade etmişti. 



Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU