Şubatta 35 bin kişiyi işten çıkaracağını duyuran HSBC, daha büyük bir istihdam kesintisine gidebilir

Financial Times'ın haberine göre şubatta büyük bir tenkisata gideceğini duyuran ancak bu kararından vazgeçen HSBC, çok daha büyük bir "yeniden yapılandırma" planlıyor. ABD ve Fransa'daki bazı operasyonlar da durdurulabilir

Hindistan'ın Kalküta kentindeki HSBC binası/ Fotoğraf: Reuters

Avrupa’nın en büyük bankası HSBC, virüs salgınının ekonomik etkileri nedeniyle 155 yıllık tarihinin en büyük yeniden yapılandırmasına hazırlanıyor. 

Londra merkezli banka, koronavirüs henüz Avrupa’da şiddetini artırmamışken 18 Şubat’ta bir açıklama yapmış, 35 bin kişinin işine son verileceğini, ABD ve Avrupa şirketlerindeki 100 milyar dolarlık riskli varlığını elden çıkarabileceğini duyurmuştu. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu karardan, küresel merkez bankalarının faiz indirmeye başlaması ve İngiltere’nin resmen AB’den ayrılması gerekçeleriyle vazgeçilmişti. 

Financial Times’ın (FT) konuyla ilgili kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Londra merkezli bankanın Yönetim Kurulu, acil bir kararla yapılandırmayı yeniden başlatmak istiyor. Salgının küresel ekonomiyi sarsmasının da etkisiyle yeni kararlar, önceki yapılandırma planından daha derin olacak. 

FT’nin kaynakları, işten çıkarılanların sayısının artabileceğini, ABD ayağının satılabileceğini, Fransa’daki perakende ağı ile küçük ve stratejik olmayan bölgelerdeki operasyonların durdurulabileceğini söylüyor. 

Yönetim Kurulu’nun bir an önce yepyeni bir stratejik plan istediğini söyleyen kaynaklardan biri, son kararın verilmesinin aylar sürebileceğini aktardı. 

ABD operasyonları gerekli mi?

ABD’nin doğu yakasında küçük bir perakende ağı, ticaret ve işlem bankacılığına sahip HSBC’nin bu ülkedeki işlemleri şubatta üçte bir oranında azaldı. Yönetim bu nedenle ABD operasyonlarının gerekli olup olmadığını tartışıyor. 

ABD’deki perakende bankacılığın satışının mümkün olduğunu ancak karar vermek için çok erken olduğunu söyleyen kaynaklar, FT’ye yaptığı açıklamada “HSBC, alternatiflerinin Çin’de bulunup bulunmadığını anlamak istiyor” ifadelerini kullandı. 

Bir diğer bankacılık kaynağı ise “ABD’de şu anda bir işletmemiz var ve bu tartışmaya açık değil. Ancak elimizdeki şeklinin tekrar incelenmesi gerekiyor” dedi. 

HSBC’nin ABD’deki kârı geçtiğimiz sene yüzde 39 oranında düştü Bankanın özkaynak getirileri ABD’de yüzde 1,5, Asya pazarında yüzde 15,8 ve Ortadoğu’da yüzde 12 seviyesindeydi. 

Fransa’da 4 bin çalışanı var

ABD’nin yanı sıra Fransa’da perakende bankacılığının akıbeti de HSBC yönetiminin masasında. FT’nin kaynaklarına göre 4 bin kişinin çalıştığı Fransa iş kolunun satışı için farklı bankalarla görüşülmeye başlandı. Banka’nın “stratejik” kabul etmediği diğer bölgeleri ise Malta, Bermuda, Filipinler ve Yeni Zelanda. 

Kârı yarı yarıya düştü

28 Nisan’da 2020’nin ilk çeyrek rakamlarını açıklayan HSBC’nin vergi öncesi kârı, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yarıya indi.

Bankadan yapılan açıklamada, HSBC’nin bu yılın ilk çeyreğindeki vergilendirme öncesi karının 3,2 milyar dolara gerilediği belirtildi. Bankanın geçen yılın ilk çeyreğinde vergilendirme öncesi karı 6,2 milyar dolar seviyesinde kaydedilmişti.

Açıklamada ayrıca koronavirüs salgını ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle müşterilerden tahsil edilemeyeceği düşünülen toplam kredilerin ise 3 milyar dolar seviyesinde olduğu belirtilmişti. HSBC Group CEO’su Noel Quinn, en kötü senaryoda bu miktarın 11 milyar dolara çıkabileceğini aktarmıştı. 

 

Independent Türkçe, Financial Times

DAHA FAZLA HABER OKU