BM Libya Misyonu, Hafter güçlerinin sivil yerleşim yerlerine mayın döşemesini kınadı

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Ulusal Mutabakat Hükümeti güçlerinin Hafter karşısındaki ilerleyişine destek verdi

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Tobruk merkezli Libya Ulusal Ordusu (LUO) lideri Halife Hafter'e bağlı güçleringüneye doğru çekilirken geride bıraktıkları yerleri mayınla tuzaklamasını kınadı.

UNSMIL tarafından yapılan yazılı açıklamada, başkent Trablus'un güneyindeki Ayn Zara ve Salahaddin bölgelerinde sivillerin yaşadığı evlere ya da yakınlarına tuzaklanan mayınların infilak etmesi sonucu bazı kişilerin öldüğü ya da yaralandığı yönündeki haberlerden büyük endişe duyulduğu kaydedildi.

Hafter güçleri, güneye doğru çekilmeye başlamadan önce Trablus'un güneyindeki bazı yerleşim yerlerine mayın yerleştirmişti. İnfilak eden mayınlar bazı kişilerin ölmesi ve yaralanmasına neden olmuştu.

Dünya Müslüman Alimler Birliğinden destek

 Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin el-Karadaği, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) güçlerinin, Hafter'e bağlı güçler karşısında kazandığı zaferlerin diktatörlüğe karşı kazanılmış zaferler olduğunu belirtti.

"Libya topraklarında kazanılan zaferler, diktatörlük ve zulme karşı devrimin zaferleridir. Bu zaferler, batıl ne kadar saldırgan olursa olsun halkların galip geleceği umudunu yeşertmektedir" ifadesini kullanan Karadaği, bölgede yaşanan çatışmaların halkların özgürlük ve onurlu yaşam için gösterdiği iradeyle diktatörlük arasında süregelen bir mücadele olduğunu vurguladı. 

ABD'nin Trablus Büyükelçisi: Libya'da silahla yeni bir sistem dayatmaya çalışan güçler var

Bu arada ABD'nin Trablus Büyükelçisi Richard B. Norland, Libya'da silahla ya da terörü kullanarak yeni bir siyasi sistemi dayatmaya çalışan güçler olduğunu belirtti.

Libya'da "silahla ya da terörü kullanarak yeni bir siyasi sistemi dayatmaya çalışan güçler olduğunu" kaydeden Norland, BM nezdindeki çalışmaların mevcut gerilimi yatıştırabileceğini ve çatışmaya siyasi çözüm bulunmasına zemin hazırlayabileceğini dile getirdi. 

Sudan: Libya'da hiçbir tarafla ilişkimiz yok

Sudan Egemenlik Konseyi Başkan Yardımcısı ve orduya bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) Komutanı Orgeneral Muhammed Hamdan Dakalu, kuvvetlerinin Libya'da hiçbir tarafla ilişkisi bulunmadığını, Libya'daki çatışmalarda HDK mensuplarının yer almadığını iddia etti.

Libya ile Sudan’ın köklü ilişkileri bulunduğunu dile getiren Dakalu, bu sebeple Libya hükümeti ile ülkenin doğusundaki gayrimeşru güçlerin lideri Halife Hafter arasında uzlaşı girişimi başlattığını ancak Hafter’in buna yanaşmadığını aktardı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU