Venezuela karanlığa gömüldü: 23 eyaletin 22’sinde perşembe gününden bu yana elektrik yok

Venezuela Hükümetine göre kesintinin nedeni muhalefetin sabotajı; Kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido ise kesintinin “Maduro’nun etkisizliğini gösterdiğini” söyledi

Venezuela Ulusal Elektrik Şirketi (CORPOELEC) yaptığı açıklamada, Guri ismiyle bilinen Simon Bolivar hidroelektrik santraline sabotaj düzenlendiği, çalışmaların sürdüğü ve bunun hükümete karşı yürütülen savaşın bir parçası olduğunu söyledi / Fotoğraf: Reuters

Siyasi krizin yaşandığı Venezuela’da elektrik kesintisi Perşembe günü başkent Caracas’ta başladı ve 24 saat içinde diğer bölgelere yayıldı. Şu anda ülkenin 23 eyaletinin 22’sine elektrik verilmiyor. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun sabotaj olarak nitelendirdiği enerji kesintisine, kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Guaido’nun yorumu ise “iktidarı gasp eden Maduro etkisizliğini gösterdi” oldu.

Kesinti nedeniyle başkent Caracas metrosu hizmet veremiyor. Tüm ülkede okullar tatil edildi, devlet daireleri ve özel iş yerlerinde de mesai yapılmıyor.  
 


Enerji Bakanı Luis Motta Dominguez’in "3 saat içinde" düzeltileceğini vurgulamasına karşın halen süren kesintinin ilk saatlerinde neredeyse tamamen çöken iletişim ve internet erişimi ise kısmen düzeltilmiş durumda.

Venezuela İletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Rodriguez de elektrik kesintilerinin sabotajdan kaynaklandığını belirterek, ülkenin doğusundaki "Guri elektrik üretim merkezinin beynine siber ve teknik bir saldırı gerçekleştirildi." açıklamasında bulundu.

Kesinti nedeniyle hastanelerde jeneratörlerle hizmet veriliyor. Ülkede, başkent Caracas'ın ve Miranda eyaletinin bazı bölgelerine elektrik verilebiliyor.  
 


ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Venezuela’daki elektrik kesintisi ile ilgili üç tweet attı. Pompeo paylaştığı mesajda kesintiden Maduro Hükümeti’ni sorumlu tuttu ''Venezuelalılara zarar veren elektrik kesintileri ve yıkım, ABD yüzünden değil, Kolombiya yüzünden değil. Ekvador, Brezilya ya da Avrupa yüzünden de değil. Enerji sıkıntısı ve açlık Maduro rejiminin yetersizliğinin sonucudur.'' dedi. Bir sonraki notunda ise  "Gıda yok. İlaç yok. Şimdi de elektrik yok. Bir sonraki adımda Maduro yok" ifadelerini kullandı. 


Venezuela krizi

Juan Guaido, 23 Ocak 2019 tarihinde kendisini geçici devlet başkanı ilan etti. Guaido, Avrupa’ya Maduro yönetimine karşı mali yaptırımlar uygulamaları çağrısında bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Başta ABD olmak üzere Avustralya, Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika, Guatemala gibi ülkeler tarafından tanındı. Avrupa Parlamentosu da aynı yönde adım attı. 

Meksika, Türkiye, Rusya, İran, Küba, Çin ve Bolivya ise Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetini destekledi. Maduro gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kesti. ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'ya asker göndermeyi "seçeneklerden biri" olarak gördüğünü söyledi.

DAHA FAZLA HABER OKU