Ekonomik kriz yaşayan Irak, borçlarının silinmesini istiyor

Düşen petrol fiyatları nedeniyle ekonomik kriz yaşayan Irak hükümetinin, Kuveyt yönetiminden borçlarının silinmesini istediği belirtildi

Ekonomik kriz yaşayan Irak borçlarının silinmesini istiyor / Fotoğraf: AFP

Çin’in Vuhan kentinden dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) salgınının yol açtığı olumsuz etki her alanda iyice hissedilmeye başlandı. 

Özellikle de ekonomik alandaki etkisi bazı ülkelerde ekonomik krize yol açmış durumda.

Bu ülkelerden biri de Irak. Salgın ve düşen petrol fiyatları nedeniyle zor bir dönem geçiren Irak hükümeti, borçlu olduğu ülkelerden borçlarının silinmesi talep etti.

ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, aynı zamanda Irak Başbakan Yardımcılığı ve Petrol Bakanlığı'na vekalet eden Maliye Bakanı Ali Allavi, Kuveyt’e olan 3 milyar dolarlık Körfez Savaşı tazminatı borcunun silinmesi veya ertelenmesi önerisinde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Irak Suudi Arabistan ile bağları güçlendirmeye çalışıyor

Haberde ayrıca Bağdat merkezi hükümetinin ekonomik krizden çıkmasına yardımcı olabilecek müttefikler bulmak için Suudi Arabistan ile bağları güçlendirmeye çalışıldığı da ifade edildi. 

Irak Parlamentosu Maliye Komisyonu da Körfez ülkeleriyle güçlü ilişkiler kurulması halinde Irak’taki mali krizin son bulacağı görüşünde.

Gümrük kapıları merkezi hükümet tarafından kontrol edilmeli

Parlamenter Ahmed Mezher Cuburi, dışa açılma siyasetinin, yaşanan krizi erkenden bitireceğini ve siyasi istikrar sağlayacağını belirtti. 

Enerji piyasası olarak Körfez’in Irak’a daha yakın olduğunu, bu sayede memur maaşları için kaynak bulunabileceğini belirten Cuburi, bütün gümrük kapılarının merkezi hükümet tarafından kontrol edilmesinin de ekonomik açıdan önemli katkı sunacağını aktardı.

Irak, petrol gelirlerinin yüzde 3’üne denk gelen Kuveyt’e tazminat ödemelerini, IŞİD’le savaş nedeniyle 2014 yılında durdurmuştu.

 

Independent Türkçe, The Wall Street Journal

DAHA FAZLA HABER OKU