Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan “Afrika Günü” makalesi: 25 Mayıs 1963 ruhu hepimiz için gereklidir

Afrika Günü’nde kıtadaki bazı basın kuruluşları için bir makale yazan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki derin bağdan bahsetti

Mevlüt Çavuşoğlu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “25 Mayıs Afrika Günü” dolayısıyla bir makale kaleme aldı.

Afrika’daki bazı basın kuruluşlarında yayınlanan makalede Çavuşoğlu, Türkiye ve Afrika ülkelerinin, ilişkilerin daha ileri aşamaya geçmesi yönündeki karşılıklı iradelerini açık şekilde ortaya koyduklarını ifade etti.

Afrikalı devlet başkanlarının 25 Mayıs 1963’te Afrika Birliği Örgütünü kurduklarında, birlik halinde hareket ederek Afrika’nın meselelerine sahip çıkmayı, özgürlük mücadelelerini desteklemeyi, Kuzey ülkelerine emtia satarak mamul mal ithal etmeye dayanan sömürgeci ekonomik modelden kurtulmayı amaçladıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, Türkiye'nin başından beri Afrika’nın bu haklı davasında yanında yer almaya karar verdiğini belirtti.

Çavuşoğlu makalesinde ”Nitekim Addis Ababa’da düzenlenen o tarihi Zirve, Türkiye’de de yankı bulmuştu. Türk basınındaki haberler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki tartışmaların tutanakları incelendiğinde, bağımsızlığını yeni kazanmış olan Afrika devletleriyle ilişkilere önem verildiği, Afrikalıların kendi kendilerini yönetme gayretlerinin, Türkiye’nin 40 yıl önce, 1923’te Cumhuriyetimizin kuruluşunda verdiği mücadeleye benzetildiği, Apartheid'in şiddetle kınandığı görülecektir” ifadelerini kullandı.

Afrika, salgınla ilgili tedbirleri zamanlıca aldı

Kovid-19'un dünyayı hazırlıksız yakaladığına da dikkati çeken Çavuşoğlu, Afrika ülkelerinin, salgın hastalıklarla mücadele konusundaki deneyimleri sayesinde gerekli önlemleri zamanlıca aldığını kaydetti.

Türkiye'nin, salgının ilk aşamasını geride bırakan, halen yeni vaka sayısını tedavi kapasitesinin altında tutabilen devletler arasında yer aldığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Salgının ilk aylarında dahi bazı ülkelere malzeme yardımı yapabilen Türkiye, önümüzdeki dönemde bu konudaki yardım kapasitesini artırmayı hedefliyor. Halen ABD ve Çin’den sonra en çok ülkeye yardım elini uzanan Türkiye, dost Afrika ülkelerinden gelen ve gelecek bu tür taleplere imkanlar ölçüsünde ve en kısa sürede yanıt vermeye çalışıyor.”

Çavuşoğlu, salgının bütün dünyada olumsuz ekonomik ve toplumsal sonuçlar doğurduğunu belirtti.

25 Mayıs 1963 ruhu hepimiz için gereklidir

Önceki haftalarda uluslararası düzeyde ortaya çıkan tablonun, iş birliğinin değil rekabetin ön plana çıktığı, dünyayı sıfır toplamlı bir oyun gibi gören anlayışın hakim olduğu bir tablo olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Oysa tarih, bu tür acımasız rekabetlerin, soğuk savaşların zararlarını hepimize gösterdi” diyen Çavuşoğlu şu değerlendirmelerde bulundu:

1963 ruhuyla Afrika kıtası, birlik içinde bu sınamanın da üstesinden gelecektir. Afrika’nın yalnız kendi halkının refahına değil, önümüzdeki yılların dünya düzenine de büyük katkı sağlayacağına, Türkiye-Afrika ortaklığının da dayanışmanın daha fazla önem kazanacağı salgın sonrası yeni düzende örnek gösterileceğine yürekten inanıyorum. İşte bu yüzden 25 Mayıs 1963 ruhu hepimiz için gereklidir. Bütün Afrikalıların Afrika Günü'nü en kalbi duygularımla tekrar kutlarım.


AA 

DAHA FAZLA HABER OKU