Eylemcilerin bir avukatı dövdüğü görüntüler üzerine Çin medyası: Hong Kong demokrasisi bakın neye benziyor

Çin devlet medyası ve Hong Kong Barosu dün bölgedeki eylemlere karşı çıkan bir avukatın eylemcilerce dövülmesine tepki gösterdi

Hong Kong'da pazar günkü eylemde en az 10 kişi yaralandı (AA)

Çin'e bağlı Özel İdari Bölge Hong Kong'da dün binlerce kişi, Pekin yönetiminin hükümet karşıtı gruplarla mücadeleyi güçlendirmek için ilan etmeye hazırlandığı yeni güvenlik yasası tasarısını protesto etti.

Pandemi nedeniyle hız kaybeden protesto hareketinin geri dönmesiyle birlikte kentte aylar sonra ilk ciddi çatışmalar yaşandı. Pandemi nedeniyle ilan edilen toplanma yasağına rağmen sokağa çıkan binlerce eylemciye polis, tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Eylemcilerin gösterilere muhalefet eden bir kişiyi feci şekilde dövdüğü görüntülerse resmi medyanın sert tepkisini çekti.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Görüntülerde yüzü kanlı bir kişi 5-6 gösterici tarafından tekmeleniyor ve şemsiyelerle dövülüyor.

Yerel medya adamın yollara barikat kuran eylemcilerle tartışması sonrası yaşandığını aktarırken, Hong Kong barosu dövülen kişinin üye avukatlardan biri olduğunu açıkladı.

Barodan yapılan açıklamada dövülen avukatın hastaneye kaldırıldığı belirtilerek "Hukukun üstünlüğüne hakaret teşkil eden, üzüntü verici her türlü şiddet şekli hemen sona ermeli" dendi.

 Devlete ait Halkın Günlüğü gazetesinin himayesindeki Global Times gazetesinin yazı işleri müdürü Hu Xijin ise görüntüleri Twitter hesabından paylaşarak "Washington destekli Hong Kong demokrasisi bakın neye benziyor" ifadelerini kullandı.
 

 

Geçen seneki geniş katılımlı demokratik reform yanlısı gösteriler boyunca hem eylemciler hem de Pekin yanlısı kişiler şiddet eylemlerinde bulunmuştu.

Ancak Çin, Hong Kong'daki eylemleri devleti istikrarsızlaştırma amacı taşıyan dış ülke kaynaklı bir girişim olarak görüyor. Polis dünkü eylemlerde 180 kişinin de gözaltına alındığını açıkladı.

"Bazı eylemler doğası gereği terörist"

Çin Dışişleri'nin Hong Kong Kong'daki şubesi ise bölgede geçen yıl yapılan gösterilerdeki bazı eylemlerin "doğası gereği terörist" olduğunu söyledi.

Hong Kong'da Çin Dışişleri Bakanlığı Yetkilisi Şie Feng, yeni güvenlik yasası tasarısıyla ilgili konuşmasında bu eylemleri ülkenin ulusal güvenliğine "yakın tehlike" diye niteleyerek hiçbir ülkenin ulusal güvenliği tehdit eden yasadışı eylemlere göz yummamasını istedi.

Ulusal güvenlik yasasının Hong Kong için "doğru ve gerekli" olduğunu belirten Şie yasayla birlikte "Tek Ülke, İki Sistem" politikasının başarısının devamınının sağlanacağını savundu.

Yeni güvenlik yasası

Pekin yönetimi yeni güvenlik yasasının ihanet, devleti bölme ve ayaklanma çıkarma gibi "ulusal güvenliğe ciddi zarar verebilecek" eylemleri kapsadığını belirtiyor ve yasanın Hong Kong'un özerkliğine ve sakinlerinin hak ve özgürlüklerine zarar vermediğini söylüyor

Ayaklanma suçunun sıklıkla muhaliflerin üzerine atıldığını vurgulayan Hong Konglu eylemcilerse yasanın bölgedeki ifade özgürlüğünü sonlandırma girişimi olduğunu savunuyor.

Çinli güvenlik görevlilerinin Hong Kong'da faaliyet göstermesine izin veren yasa tasarısı maddesine de özellikle tepki gösteriliyor. Bu maddenin bölgede Pekin yönetimine muhalefet edenlere karşı kullanılmasından endişe ediliyor.

 

Independent Türkçe, AA, AFP, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU