Meral Akşener: Selahattin Demirtaş bana 'İngiliz demokrasisi tarzındasınız' demişti

İYİ Parti lideri Meral Akşener, Halk TV'deki "Liderler ile Bayram Sohbetleri" kuşağının konuğu oldu. Aynı kuşakta, CHP, TİP, HDP, DP, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Saadet Partisi genel başkanları da yayına katılacak

Fotoğraf: AA

Halk TV, bayram tatilinde sekiz siyasi partinin liderini ekranlarında ağırlıyor. "Liderler ile Bayram Sohbetleri" kuşağının konuğu olan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, gazeteci Özlem Gürses’in sorularını yanıtladı.

İYİ Parti lideri, TBMM Başkanvekili iken o dönem HDP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile aralarında geçen bir diyaloğu hatırlatarak, "Selahattin Demirtaş bana 'İngiliz demokrasisi tarzındasınız' demişti" ifadelerini kullandı.

"Laikliğin olmadığı bir demokrasiyi götüremezsiniz"

Laiklik konusunda açıklamalar yapan Akşener, "Laikliğin olmadığı bir demokrasiyi götüremezsiniz" derken, şunları da söyledi:
 

Eskiden saygı vardı. Kimse kimseye inancını dayatmazdı. Dindarın da sekülerin de milli bayramlara karşı derin bir saygısı vardı.

Benim babamın babası Rumeli’nin derin müderrislerinden biriydi. Ben de insan olarak dindar olmaya gayret eden biriyim. Bize ilk vasiyet edilen şu: Hocaların aleyhinde konuşmayın, peşinden de gitmeyin.

Ben tarihçiyim, ilahiyat eğitimi almadım. Herkesin kendi işini yaptığı bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Laiklik ilkesini din adamları, siyasetçiler tartışır da hukukçular tartışmaz. Aslında bu hukuki bir kavramdır.

Laikliğin olmadığı bir demokrasiyi götüremezsiniz. Kavramlar eskiden de içi boşaltılırdı ama naif bir şekilde yapılırdı. Şimdi çok çirkin bir şekilde yapılıyor. Böyle bir sistemde belli siyasetçilerin konfor alanını bırakmadığını gördük.


"15 Temmuz'da millet, devleti köprüden, sokaktan topladı"

"Memleket masası" önerisini hatırlatan Akşener, gelen tepkileri beklemediğini belirterek "Sayın Bahçeli'nin tutumundan ve AKP adına sayın Ömer Çelik’in açıklamalarından gördüm ki konforlarından çok memnunlar. Çok çirkin sözlerle bir tavır konuldu" dedi.

15 Temmuz darbe girişiminde milletin devleti köprüden ve sokaktan topladığını ifade eden İYİ Parti lideri, "Devletin o hale düşmesine sebep olan tüm siyasilerin ülkenin bu noktaya gelişinde ne katkı verdiğini sorgulamamız gereken bir noktadayız" değerlendirmesini yaptı.

"Bunları yaşayacağımızı görmüştüm"

Siyasi hayatında 2017 yılındaki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilen referandumun sonucunun kendisine çok ağır geldiğini belirten Akşener, "O zaman bunları yaşayacağımızı görmüştüm. Namusum, şerefim üzerinden iftiralarla karşılaştım. Beni çok üzdü ama 16 Nisan sizin için çok önemliydi, keşke haklı çıkmasaydım. Tecrübe çok önemli bir şey" dedi.

"İYİ Parti'yi kurmasaydık 31 Mart'ta neler olacaktı?"

İYİ Parti'nin kurulmamış olması halinde 31 Mart 2019'daki yerel seçimlerin sonucunun farklı olacağını savunan Akşener, şunları söyledi:
 

Biz İyi Parti’yi kurmamış olsaydık nasıl bir Türkiye ile karşılaşmış olacaktık?

Oldukça konforlu bir hayatımız vardı, kedilerimle, eşimle, torunumla… Durup dururken, bu sene evimdeki bahçede yeşilliğin coştuğunu gördüm, bayadır baharın geldiğini görememişim.

Bu ülkeye nefes aldırmak istiyoruz. Bu partiyi kurmasaydık 31 Mart’ta neler olacaktı? Sayın Babacan ve Davutoğlu çok daha zorlanırdı. 2015 senesindeki seçimlerden önce üzerime atılan iftiralar sonrasında ben korku hissimi kaybettim. Ağrı eşiği düşük bir insanım. Acı hissimi kaybettim.


Demirtaş'la 'demokrasi' anısını anlattı

MHP'deyken TBMM Başkanvekilliği yaptığını hatırlatan Akşener, Selahattin Demirtaş ile aralarında geçen bir diyaloğu şöyle anlattı:

Ben MHP’deyken sayın Bahçeli’den uyarı almadım. Ben Meclis Başkanvekiliyken ilk gündem dışı sözü ben verdim.

Hatta Sayın Demirtaş grup başkanvekiliyken neden gündem dışı söz verdiğimi sordu.

Ben kuralcı biriyim. İç tüzük, size bu hakkı tanımış ama sizin de bu hakkı kullanırken sorumluluklarınız var. Gündem dışı konuşmaya bakan, cevap vermek zorundadır. Gündeme getireceğiniz şey seçmenin derdi olmalı. 'Ben bu kuralı beğenmiyorum' deme hakkınız var ama değiştirmeniz gerekir.

O zaman Selahattin Demirtaş, ben hukukçuyum siz İngiliz demokrasisi tarzındasınız demişti.


"Ben öksürsem MHP'den cevap geliyor ve özne cinsiyetim"

Siyasetin sevgi ve saygı üzerinden kurulması gerektiğini söyleyen Akşener, kendisini hâlâ arayan AK Partililer olduğunu belirtirken, "Ben öksürsem MHP’den cevap geliyor ve özne cinsiyetim. İş tehdide dönmüş durumda 'ipin ucundaki hanımefendi' deniyor" ifadelerini de kullandı.

Akşener, sözlerini "Sayın Erdoğan’ın yapması gereken hepimizin Cumhurbaşkanı olması. Ya güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilecektir ya da bu sistemle gidildiğinde parlamenter sistemi getireceğiz diyenler oy alacak ve sistemi değiştirecek" diyerek noktaladı.

 

Independent Türkçe, Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU