7 binden fazla can kaybının yaşandığı İran’da yarın türbeler ve kutsal mekanlar açılıyor

İran Cumhurbaşkanı Ruhani, türbeler ve kutsal mekanların yarından itibaren halkın ziyaretine açılacağını söyledi. Ülkede can kaybı 7 bin 359’a, vaka sayısı ise 133 bin 521’e yükseldi

7 binden fazla can kaybının yaşandığı İran’da yarın türbeler ve kutsal mekanlar açılıyor / Fotoğraf: AFP

Koronayla Ulusal Mücadele Kurulu toplantısında konuşan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ülkedeki salgın süreciyle ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi. 

Koronavirüsle mücadelede alınan tedbirlerle üç aşamayı geride bıraktıklarını ifade eden Ruhani, "Şimdi önümüzde, koronayı kontrol aşaması olarak değerlendirdiğimiz koronayı yönetme ve virüsle mücadelede dördüncü aşama var"  dedi. 

Ülke genelinde vaka ve can kayıplarının düşüş sürecine girdiğini dile getiren Ruhani, virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin yüzde 88'inin de kronik hastalığı bulunan kişiler olduğuna dikkati çekti. Ruhani şöyle konuştu:

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaklaşık 10 eyalette şartların iyi olduğu ve virüsün kontrol altında olduğu söylenebilir. Bu süreçte enfekte olanların izole edilmesine azami önem verilecek. Bizim için virüsün bulaştığı kişileri tespit edip onları evde ya da hastanede karantina altında tutmamız büyük önem taşıyor.

“İşimizi sürdürmeli ve virüsten korkmamalıyız”

Durumun salgın öncesine dönmesinin zor olduğuna ilişkin halk arasında korkuya yol açan söylentilerin yersiz olduğunu belirten Ruhani, "Biz işimizi ve faaliyetlerimizi sürdürmeli ve virüsten korkmamalıyız. Bununla birlikte sağlık talimatlarına da uymayı sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Ruhani, türbeler ve kutsal mekanların da yarından itibaren açılmasının kararlaştırıldığını anımsatarak, "Önceki toplantıda kutsal mekanların üç saat sabah ve üç saat öğleden sonra halkın ziyaretine açılması kararlaştırılmıştı ancak yetkili arkadaşlarımız bunun zor bir iş olacağını söyledi. Bu nedenle kutsal mekanların yarın itibarıyla güneşin doğuşundan bir saat sonra yeniden açılmasına ve gün batımından bir saat önce kapanmasına karar verildi" diye konuştu.

Devlet memurlarının ve tüm kamu çalışanlarının 30 Mayıs itibarıyla işlerinin başına dönmesinin kararlaştırıldığını aktaran Ruhani, çalışanların 07.30-14.30 saatlerinde görev yapacağının bilgisini verdi. 

Ruhani, ülke genelindeki tüm camilerin açılıp açılmayacağına dair kararın gelecek hafta düzenlenecek toplantıda alınacağını sözlerine ekledi. 

Salgın kaynaklı can kaybı 7 bin 359’a yükseldi

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur ise yaptığı açıklamada, koronavirüs sebebiyle ülke genelinde 59 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ve bin 869 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu.

Ülkede Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybının 7 bin 359'a yükseldiğini aktaran Cihanpur, toplam vaka sayısının ise 133 bin 521 olduğunu belirtti.

Birçok eyalette vaka ve can kayıplarının düşüşe geçtiğini ifade eden Cihanpur, "Son 24 saatte 14 eyalette Kovid-19 nedeniyle ölüm olmadı. 6 eyalette ise virüs kaynaklı yalnızca birer ölüm vakası yaşandı. Umuyorum bu süreç dikkat ve ciddiyetle gelecek haftalarda da devam eder" diye konuştu. 

Virüse yakalanan hastalardan 2 bin 633'ünün durumunun kritik olduğunu söyleyen Cihanpur, şu ana kadar iyileşen hasta sayısının ise 104 bin 72'ye ulaştığını kaydetti.

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU