Dünyadan Kadınlar Günü gelenekleri: Kiminin hediyesi bir buket mimoza, kiminin yarım günlük izin

8 Mart birçok ülkede farklı etkinliklerle karşılanıyor

Kadınların güçlenmesi mesajını taşıyan 8 Mart'ın anlamı ve kutlanma şekli ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor. Fotoğraf: Angela Christofilou/The Independent

Bugün, dünya genelinde kadın hakları ve cinsiyet eşitliğinde ilerlemeye dikkat çekmek için bir araya gelenlerin kutladığı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü.

Kadınların güçlenmesi mesajını taşıyan bu günün anlamı ve kutlanma şekli ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor.

Bazı ülkeler çalışan kadınlara yarım gün izin verirken, bazıları ise kadınlara bir buket çiçek hediye ediyor. İşte dünyada farklı 8 Mart kutlamalarına örnekler:

ABD

8 Mart dünyanın birçok yerinde tek günlük kutlamalarla geçerken, ABD’deyse mart ayı ülke genelinde "Kadın Tarihi Ayı" olarak kabul ediliyor.

Eski ABD başkanlarından Jimmy Carter, Şubat 1980'de aldığı kararla 8 Mart’ın yer aldığı haftayı Ulusal Kadın Tarihi Haftası ilan etmişti.

Bu hafta yapılan etkinlikler kapsamında yıllarca Ulusal Kadın Tarihi Birliği’nin öncülük ettiği bir uygulama olarak ülke genelinde binlerce okulda, sınıfta eşitliğe dikkat çekildi.

Yine bu hafta kapsamında kadınların daha fazla yetkilendirilmesini desteklemek için şehir konseyleri ve valilikler tarafından özel programlar gerçekleştirildi.

Ancak etkinlik takvimi 1986 itibarıyla değişti ve bu tarihten itibaren 14 eyalet kutlamaların süresini mart ayı boyunca devam edecek şekilde genişletti.

Şimdi ise ABD başkanı her yıl Amerikalı kadınların başarılarını onurlandırmak için resmi bir açıklama yayımlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İtalya

İtalya’da La Festa della Donna adıyla bilinen Dünya Kadınlar Günü’nde kutlamaların gözdesi, parlak sarı mimoza çiçekleri.

Ülkede her köşe başını süsleyen güneş rengi çiçek buketleri, kendilerine hediye edilecek kadınları bekliyor. İnsanlar hayatlarındaki kadınları, onların gücünün ve hassasiyetinin simgesi olarak gördükleri bu çiçeklerle onurlandırıyor.

Bazıları ise sarı buketlerle kadınları sevindirmek yerine, bu güne özel küçük mimoza motifli pastalar yapmayı tercih ediyor.

Çin

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Çin’de 1949’dan bu yana resmi tatil olarak kabul ediliyor. Çok sayıda firma, kutlamalara katılabilmeleri için kadın çalışanlarına yarım gün izin veriyor.

Sevgililer Günü gibi bu gün de Çin’de kadınlara sevgilerini göstermek için özel hediye verme fırsatı sunuyor. Bu nedenle birçok özel marka, Kadınlar Günü’ne özel kampanyalarla ticari fırsatları değerlendiriyor.

Ülkede ayrıca, 8 Mart’tan bir gün önce Çinli genç kızların okullarda ve üniversitelerdeki başarısını desteklemeye adanan 7 Mart Kızlar Günü kutlanıyor.

Berlin

Berlin Parlamentosu 24 Ocak 2019 tarihinde aldığı kararla Dünya Kadınlar Günü’nü resmi tatil ilan etti.

Almanya’da bu günü resmi tatil kabul eden ilk eyalet olan başkent Berlin’de çalışanlar 8 Mart’ta izin yapıyor.
 

 

Birleşik Krallık

Dünya Kadınlar Günü için Birleşik Krallık'ta yapılan kutlamalar, kadınları etkileyen sosyal ve politik meseleler konusundaki farkındalığın artırılmasına odaklanıyor.

Bu yıl kendilerini kadın haklarına adayan yardım kuruluşlarına bağış toplamak için birçok panel, uygulama kursu ve sahne gösterileri düzenlenmesi kararlaştırıldı.

Ayrıca kadın yardım dernekleriyle işbirliği yapan birçok moda markası, tasarladıkları özel kıyafetlerin satışıyla bağış toplama çalışmalarına destek verdi.

İspanya

2018'de 5 milyondan fazla kadın çalışan, işyerlerinde cinsel ayrımcılık, ücretlendirmede cinsiyet farkı ve aile içi şiddeti protesto etmek için Dünya Kadınlar Günü'nde 24 saatlik grev düzenledi.

Geçen yılki eylemler sırasında ülke genelinde 200’den fazla bölgede mitingler gerçekleştirildi. Organizatörler, eyleme katılanlardan o gün hiçbir şeye para ödememelerini ve evde günlük işler yapmamalarını istedi.

Bu yıl da 8M Komisyonu adlı feminist örgütün organizasyonuyla benzer bir eylemin yapılması bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU