Çin’den ‘korona faturasını’ ödemesi talep ediliyor

Güç dengeleri farklılaşmış olsa da bir Lockerbie senaryosuyla mı karşı karşıyayız?

Çin, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) ile ilgili önemli ve hassas bilgileri gizlemekle, başlangıçta riskleri dikkate almamakla ve salgın vakasının yaşandığını bildirmede geç kalmakla suçlanıyor.

Bütün bunların sağlık ve ekonomi alanlarında ciddi sonuçları olurken, dünya genelinde binlerce insan salgından dolayı hayatını kaybetti ve milyonlarca kişi ise enfekte oldu.

Başkan Donald Trump, küresel ekonomik planda büyük zararlara yol açan korona salgını sonrası durumla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, bunun 11 Eylül saldırılarından ve Pearl Harbor saldırısından daha kötü olduğunu söyledi.

ABD ile Çin arasındaki karşılıklı suçlamalar yeniden başladı.

Koronavirüs, Çin’in Vuhan şehrindeki laboratuvarlardaki biyolojik bir ihmalin sonucu muydu?

Almanya merkezli Der Spiegel’in haberine göre Çin Devlet Başkanı’nın talebi üzerine yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) salgını uyarısının geç yapılması konusunda Dünya Sağlık Örgütü'yle gizli bir anlaşma yapıldı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de koronavirüs salgınının boyutunun ciddiyetini bildirmekte yaşanılan gecikmeyle ilgili olarak Çin ile işbirliği yapmakla suçlanıyor.

Der Spiegel’in aktardığına göre Çin Devlet Başkanı, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus’tan ‘virüsün bulaşıcı olduğu ve bir salgın durumu yaşandığı’ konusunda yapılacak bildiriyi ertelemesini talep etti.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı açıklamada, bu iddiaların bir aslı olmadığını bildirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer taraftan Missouri Başsavcısı Eric Schmitt, Çin'i ‘dünyaya yalan söylemek’ ile itham etti ve yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) salgınıyla ilgili olarak Çin hükümetine ceza davası açtı.

Schmitt, bu salgın karşısında alınan önlemlerin dünya genelindeki birçok ülkede onarılması imkansız olan pek çok zarara yol açtığını, ciddi ekonomik sonuçlarının olduğunu ve can kayıplarına sebep olduğunu dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Çin’in şeffaf olması halinde dünyanın küresel bir ekonomik çıkmaza sürüklenmesini önleyebileceğini ve dünya genelinde yüz binlerce kurtarabileceğini belirterek, virüsün laboratuvardan geldiğine dair önemli kanıtlar olduğunu söyledi.

Dünya, virüsün Çin menşeli olduğunu, buradan dünyaya yayıldığını ve buna sebep olan şeyin bir ihmal olduğunu kanıtlayabilir mi?

Dünya Çin'i, 3,9 trilyon dolarlık toplam tazminatı ödemeye razı edebilecek mi?

Ya da virüs salgınından kaynaklanan zararlarının telafisi olarak Çin'den 351 milyar sterlin isteyen İngiltere’nin bu tazminat talebi karşılık bulacak mı?

Çin, ne kendisine yönelik suçlamaları ne de bu büyük faturayı ödemesi yönündeki talepleri umursuyor.

Aksine ABD ile olan ticaret anlaşmasının ilk aşamasını yeniden değerlendirmeye çalışıyor.

Trump ise çok zayıf bir düzeyde dahi olsa bu durumla ilgilenmediğini söylüyor.

Bu durum, büyük devletleri ‘büyük bir ekonomik mücadele aşamasının’ beklediğini gösteriyor.

Korona faturası er ya da geç ödenecek. Bu durum bana Lockerbie Faciası’yla ilişkisi olduğuna dair kesin bir kanıt olmayan Libya’nın bu olayın faturasını ödemek zorunda kalmasını hatırlatıyor.

Güç dengeleri farklılaşmış olsa da bir Lockerbie senaryosuyla mı karşı karşıyayız?

Önümüzdeki günler birtakım sürprizlere gebe.

Dünya, korona zamanından önceki haline dönemeyecek.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU