Diyarbakır’da Ayla Akat Ata ve Mehmet Arslan dahil 18 kişiye gözaltı

Gözaltına alınanlar arasında eski DBP Eş Genel Başkanı Başkanı Gülcihan Şimşek de var

Fotoğraflar: AA, Twitter

Diyarbakır'da eski DBP eş genel başkanları Mehmet Arslan ve Gülcihan Şimşek ile eski HDP Milletvekili Ayla Akat Ata'nın da aralarında bulunduğu 18 kişi gözaltına alındı.

Anadolu Ajansı (AA) gözaltı sebebinin PKK'ya yönelik düzenlenen operasyon olduğunu abonelerine duyurdu.

AA, haberinde şu ifadelerine yer verdi:

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca, PKK/KCK içinde faaliyet yürüttüklerine dair bilgi elde edilen ve haklarında tanık beyanları bulunan, DBP ile örgüte müzahir kurum ve kuruluşlarca organize edilen yasa dışı yürüyüş, oturma eylemi, kayyum protestosu, basın açıklaması, örgüt cenazesi ve taziyesi ile PKK'ya yönelik operasyonları protesto, açlık grevi, PKK elebaşı Abdullah Öcalan'a sözde uygulanan tecriti protesto eylemlerine katılanlara yönelik soruşturma başlatıldı. Aramalarda cep telefonları, tabletler, çok sayıda toplatma kararı bulunan kitap ve dergi, ajandalar, SIM kart, hard disk, flash bellek, dizüstü bilgisayar, örgütsel içerikli tablo, hafıza kartı, CD, örgütsel içerikli kartpostal, örgütsel doküman ve video kasetler ele geçirildi.

HDP: Arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı

HDP Sözcüsü Ebru Günay bugün yaptığı bir açıklamada Diyarbakır’da yapılan gözaltılarla ilgili olarak bir açıklama yapmıştı.  Roza Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya ve dernek üyesi Narin Gezgör’ün de gözaltında olduğunu ifade eden Günay, şunları söylemişti:

Bu sabah yine bir siyasi soykırım operasyonuyla güne başladık. AKP’nin baskıları, hukuksuzlukları, gözaltıları, siyasi soykırım operasyonları bildiğimiz ve şaşırmadığımız bir durum ve bu durum her defasında bizim mücadele azmimizi bir kez daha artırıyor. Bu sabah Diyarbakır’da MYK üyemiz ve Örgütlenme Komisyonu Eş Sözcümüz Özlem Gündüz, DBP önceki dönem Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, Rosa Kadın Derneği’nin üyeleri ve başkanı gözaltına alındı. Rosa Kadın Derneği yöneticisi ve önceki dönem milletvekilimiz Ayla Akat Ata gözaltına alındı. Dernek başkanı Adalet Kaya ve yine Narin Gezgör gözaltında. Şu ana kadar isimlerini öğrenebildiğimiz kadın arkadaşlarımız bunlar. Bu arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalı ve bu hukuksuzluğa son verilmelidir. 

"Evraklara el kondu, dernekte saatlerce arama gerçekleştirildi"

Rosa Kadın Derneği bölgede kadına yönelik şiddete direnen tek kadın derneği. Bu sabah dernekte saatlerce aramalar gerçekleştirildi, evraklarına el konuldu. Kadına yönelik şiddetle mücadele eden bir derneğin basılması, yöneticilerinin gözaltına alınması, TJA’lı aktivistlerin gözaltına alınması şu demek oluyor, iktidar diyor ki: Ben kadına şiddet uygulamaya devam edeceğim, ben erkekleri korumaya devam edeceğim, ben tacizciyi, tecavüzcüyü, kadın katillerini korumaya devam edeceğim.

ebru günay, hdp
Haftalık olağan basın toplantısında konuşan Günay, “Çünkü kadınları koruyan, kadınları savunan bir derneğin yöneticileri bu sabah gözaltına alındı. Tam da çocuk istismarına yönelik yasayı tartıştığımız, kadınların ‘aklınıza bile getirmeyin’ dediği bir yasal düzenlemenin arefesinde kadınlar gözaltına alınıyor” demişti. (Fotoğraf: HDP)

 

İktidar aslında kadın düşmanlığı yapmaya devam edeceğinin mesajını veriyor. Ben de buradan şunu söylüyorum: Bizim kadın mücadelemizi, kadın dayanışmamızı hiçbir baskı engelleyemedi; mücadelemiz hiçbir sınırı tanımadı. Bugün de tanımadı yarın da tanımayacak. Biz dayanışmaya, kadın mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Buradan tekrar söylüyorum, kadın arkadaşlarımız ve gözaltına alınan diğer partililerimiz derhal serbest bırakılmalıdır. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU