AK Partili isimlerden “milletvekili transfer kanunu” iddiasına açıklama: Bizim hazırlığımız yok

"Siyasi ahlak kanunla olmaz. Siyasi ahlak dediğiniz insanın içinde, ruhunda olması gereken bir şeydir"

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun baskın seçim gibi bir durumda Gelecek ve DEVA partilerine milletvekili transfer edebileceğini söylemesiyle yeni bir tartışma başladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, milletvekili transferini önleyecek bir yasayı işaret ederken AK Partili isimler böyle bir hazırlığın gündemlerinde olmadığını söyledi. Bir AK Partili isim “Siyasi ahlak kanunla olmaz. Siyasi ahlak dediğiniz insanın içinde, ruhunda olması gereken bir şeydir” ifadelerini kullandı.

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü köşesinde CHP liderinin açıklamasının ardından tekrar gündeme gelen milletvekili transferi konusunda AK Partili isimlerin tartışma dışında kaldığını belirterek şunları yazdı:

AK Parti yöneticileri de dünkü sohbetlerimiz sırasında konuyu bir başka yöne çekti…
Sonunda Grup Başkanvekili Bülent Turan her zamanki doğrucu, net konuşma üslubuyla aynen şunu söyledi:
“Bizim bu konularda bir hazırlığımız yok…”
Hemen ardından ulaştığım adının yazılmasını istemeyen bir diğer yönetici de benzer ifadeyi kullanıp devam etti:
“Sayın Bahçeli’nin yaklaşımına kişisel olarak katılıyorum ama bunun için yasaya gerek yok. Siyasi ahlak kanunla olmaz. Siyasi ahlak dediğiniz insanın içinde, ruhunda olması gereken bir şeydir. Onu kanunla nasıl düzenleyebilirsiniz ki? Bunun da tartışmadan çıkarılması gerekir. Siyasi Partiler ve Seçim kanunları ile ilgili de geçmişten gelen hazırlıklarımız düşüncelerimiz var; ama şu aşamada söz konusu değil…”

Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’la yaptığı görüşmeyi de aktaran Sarıkaya, şunları yazdı:

Bu kez Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’ı aradım…
Vekil transferini engelleyen bir düzenleme halinde, üzerinde değişiklik yapılması gereken TBMM İçtüzüğü ile ilgili çalışmalarının olup olmadığını sordum.
Elitaş, aynen şunları söyledi:
“TBMM İçtüzüğü’nde tek satır değişikliğe gerek yok; 5 siyasi parti eksiksiz uyacağına, hükümlerine sadık kalacağına söz versin yeter. 1876’dan bugüne kadar uygulanagelmiş İçtüzük zaman içinde yapılan değişikliklerle en iyi haline getirildi. Sorun uygulamada…”

 

Habertürk, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU