Tütün kullanılarak üretilen koronavirüs aşısı ilk testleri başarıyla geçti

Potansiyel aşı, FDA’dan onay alırsa klinik deneylere geçecek

Bilim insanları koronavirüse tedavi veya aşı bulabilmek için adeta yarışıyor (Pixabay)

British American Tobacco'nun (BAT) ABD’li iştiraki de koronavirüs aşısı yarışına katıldı. Üstelik hızlı büyüyen tütün bitkisinin kullanıldığı aşı çalışmasında ilk testlerin başarıyla tamamlandığı açıklandı. Potansiyel aşı, insanlar üzerinde denenmek için ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayını bekliyor.

BAT, ABD merkezli biyoteknoloji ortağı Kentucky BioProcessing'in (KBP) aşı geliştirme çalışmalarına Nisan ayında başladığını duyurmuştu.

Ünlü tütün şirketinin internet sitesinde yayımladığı duyuruda konuyla ilgili şu ifadelere yer verilmişti:

KBP ticari bir operasyon olsa da amaç, Kovid-19 aşı çalışmalarının kâr amacı gütmeden yapılmasıdır. Geliştirilen aşı, geleneksel aşı üretim teknolojisine göre çeşitli avantajlara sahip olan BAT’ın tescilli, hızlı büyüyen tütün bitkisi teknolojisini kullanmaktadır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Klinik öncesi testleri başarıyla tamamladığı açıklanan aşı çalışmasının, koronavirüse karşı pozitif bağışıklık yanıtı ürettiği ifade edildi.

İHA’nın haberine göre potansiyel aşı, FDA onayının alınmasıyla insanlar üzerinde gerçekleştirilecek klinik deneylere geçmek için hazır durumda. Klinik deneylerin Haziran ayının sonlarında başlaması planlanıyor.

Ayrıca söz konusu aşının genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kaldığı aktarıldı. Bunun yanında tek bir dozda etkili bir bağışıklık yanıtı sağlayabileceği de ifade edildi.

Independent Türkçe, British American Tobacco, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU