Dünyada bir ilk: Japonya'da yeni doğan bebeğe karaciğer kök hücresi nakledildi

Japon doktorlar 6 günlük bir bebeğe embriyonik kök hücrelerden elde edilen karaciğer hücresi nakli yaptı

Bir bebek yaklaşık 6 kilogram ağırlığına gelene kadar organ nakli güvenli kabul edilmiyor. Bu da, genelde 3 ila 5 ay aralığına denk geliyor (Reuters)

Japon doktorlar, bebekler için yeni tedavi yöntemlerinin önünü açacak bir ilke imza attı.

Japonya Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Ulusal Merkezi’nden doktorlar ilk kez embriyonik kök hücrelerinden elde edilen karaciğer hücrelerini yeni doğan bir bebeğe nakletmeyi başardı.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Doktorlar, karaciğeri toksik amonyağı parçalayamadığı için üre döngüsü bozukluğu yaşayan 6 günlük bir bebeğin tedavisi için kök hücre seçeneğine başvurdu.

Organ nakli için çok küçük olan bebeğin karaciğerindeki kan damarlarına, embriyonik kök hücrelerinden elde edilen 190 milyon adet karaciğer hücresi nakledildi.

Uygulama sonrasında bebeğin kanındaki amonyak yoğunluğunda bir artış gözlenmedi ve nakil işlemine geçildi.

6 ay sonra taburcu oldu

Bebeğin biraz daha büyümesinin ardından babasından alınan karaciğer nakledildi. Cinsiyeti açıklanmayan bebek, doğumundan 6 ay geçtikten sonra hastaneden taburcu edildi.

Ülkede embriyonik kök hücreler üzerinde çalışmasına izin verilen iki kurumdan biri olan Japonya Çocuk Sağlığı ve Gelişimi Ulusal Merkezi, yaptığı açıklamada doğurma işlemi sonrası her iki ebeveynden de izin alarak döllenmiş yumurtalarla çalıştığını aktardı.

Tedavide kullanılan embriyonik kök hücreler döllenmiş yumurtalardan toplanıyor. Bu embriyolar daha sonra yok edildiği için konuyla ilgili etik tartışması yaşanıyor.

Avrupa ve ABD'de karaciğer hücreleri genelde beyin ölümü gerçekleşmiş donörlerden alınıyor ancak Japonya'da bu imkan epey sınırlı.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU