Mansur Yavaş Ankapark hakkında konuştu: Ay sonuna kadar mühlet verdik, yükümlülüklerini yerine getirmezlerse el koyacağız

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş, Ankapark’a el koymaları durumunda bölgenin nasıl değerlendirileceğinin halka sorulacağını söyledi

Fotoğraf: Wikimapia

90 yıl önce “üretim, paylaşım ve çağdaşlaşma alanı” olarak planlanan Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine inşa edilen, yapılan harcamalardan ödenemeyen borçlara, ulaşılamayan ziyaretçi sayısına kadar çok fazla konuda eleştirilen Ankapark hakkında son yorum, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş’tan geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Habertürk’ten Bülent Aydemir’e konuşan Yavaş, nisan ayının sonuna kadar işletme bedeli ödenmeyen tema parka sözleşme gereği bir ay mühlet verildiğini söyledi. 

"Mecburen bu ayın sonuna kadar bekleyeceğiz” diyen Yavaş, “Bu süre zarfında yükümlülüklerini yerine getirmezse ihtarname yollayacağız ve Belediye olarak el koyacağız. Ondan sonra vatandaşlarımızla beraber burayı nasıl değerlendireceğiz diye bakacağız. O alanı nasıl kullanacağımıza yönelik bazı projelerimiz var ama tabii ki vatandaşlarımıza sorarak karar vereceğiz” ifadelerini kullandı. 

Daha önce birikmiş borçları nedeniyle elektrikleri kesilen Wonderland Eurasia'nın (Ankapark) işletmecisi Başkent Elektrik ile bir protokol imzalayıp elektriğe kavuşmuştu. 

İşletmeci firma, güvence bedelini ve 2,5 milyon liraya ulaşan borcunu ödeyemeyince Wonderland Eurasia yine karanlıkta kaldı.

Mansur Yavaş, Ankapark’ın belediyeye maliyetinin ne kadar olduğuna ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: 
 

Çok pahalı imalatlar; binalar, konferans salonları yapmışlar. Yazık, günah… 

Mutlaka değerlendirmeye çalışacağız. Binalar yıpranıyor; yıpranması, aletlerin paslanması hep bize, halkımıza maliyet. Yeniden çalıştırmaya kalksan sıfırdan bakım yapman gerecek; bu da ekstra maliyet demek. 

Zaman zaman alacaklılar, parktaki mallara haciz koymaya çalışıyor ancak parkın mülkiyeti bizde olduğu için haciz uygulanmasına müsaade etmiyoruz. 


“Guiness Rekorlar Kitabı’na girecek” sloganıyla yola çıktı 

“Avrupa’nın en büyük tema parkı”, “Guiness Rekorlar Kitabı’na girecek” sloganlarıyla yapımına 2013’te başlanan Ankapark’la ilgili iki önemli itiraz bulunuyor.

Bunlardan birincisi Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce bir üretim, paylaşım ve çağdaşlaşma alanı olması amacıyla kurduğu, ölümünden sonra devlet hazinesine tarım alanı olarak kullanılmak üzere miras bıraktığı AOÇ’nin 1 milyon 100 bin metrekarelik (Yaklaşık 154 futbol sahası) kısmına  inşa edilmesi. 

İkincisi ise ne kadar para harcandığı konusunda uzlaşmaya varılamaması… Zira Eski Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in verdiği rakam yaklaşık 1,3 milyar lira iken, Gökçek’in istifasından sonra göreve gelen Mustafa Tuna bu miktarı “2 milyar lira civarında para harcanmış” diyerek açıklamıştı.

Açılışı yapımın başladığı 2013’ten altı yıl sonra, 2019 yerel seçimlerinden 10 gün önce yapılan Ankapark’ın açılış töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, maliyeti 1 milyar 396 milyon lira olarak açıklamıştı. 

Geçen yıldan bu yana görevde olan Mansur Yavaş ise katıldığı bir programda Ankapark'ın başkent belediyesine maliyetinin 750 milyon dolar olduğunu söylemiş, ”Bu para, belediyenin ailelere yaptığı yardımı 30 yıl boyunca karşılardı" demişti. 

Yılda 10 milyon turistin ziyaret edeceği beklentisi ile açılan Ankapark’ın bulunduğu başkentin yıllık turist sayısı yaklaşık 500 bin. 

 

Independent Türkçe, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU