Çarpıp ölüme mi terk ettiler, intihar mı etti? 11 yaşındaki Rabia’nın ölümü 11 aydır aydınlatılmayı bekliyor

11 yaşındaki imam hatip öğrencisi Rabia Naz Vatan evinin yakınında ağır yaralı halde bulundu. 1 yıldır "kaza mı, intihar mı" diye tartışılan olayla ilgili soruşturma devam ediyor

Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan, olayın aydınlatılması için 1 yıldır dedektif gibi çalışıyor

Haber 13 Nisan 2018 günü, akşam saatlerinde düştü ajanslara. Giresun’un Eynesil ilçesinde, yol kenarında oyun oynadığı sırada otomobilin çarptığı Rabia Naz Vatan (11) yaşamını yitirmişti. 

Rabia Naz’a sürücüsü belirlenemeyen bir otomobil çarpıp kaçmıştı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulansla Görele Devlet Hastanesi'ne kaldırılan küçük kız, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olay yerine gelen polisin düzenlediği tutanakta, küçük kızı yerde yatarken gören tanıkların anlatımlarına yer verildi, olay otomobil çarpması olarak kayda geçti.

Kayıp çanta bulundu, ikinci tutanak tutuldu

Görgü tanıklarından biri ağır yaralanmış, bilinci kapalı ve tek ayağı kopmak üzere bulunan Rabia Naz için “oraya öylece bırakılmış gibiydi” ifadesini kullanıyordu.

Küçük kızın okul çantası kayıptı, aynı gün oturduğu binanın terasında ortaya çıktı. İçindeki kitabın “intihar” ifadesi geçen sayfası ataşla ayrılmıştı.

Bir tanık Twitter'dan şunu sordu: Olay yeri ekibi geldiğinde ben de oradaydım. Çatıda arama yaptılar, çanta o zaman niye bulunmadı?

Kitaptaki intihar sayfası, tutanağı değiştirdi

Polis ikinci gün akşam saatlerinde yapılan aramada bulunan okul çantasıyla ilgili ikinci bir olay yeri tutanağı tuttu. Tutanakta şöyle deniliyordu:

“Müteveffaya ait pembe renkli bez okul çantasının, binanın çatı katında, girişe göre sağda, yerde olduğu görüldü. Çanta içi açılıp incelendiğinde, 6. Sınıfa ait kitaplar ve metot defterler, kalem kutusu ve ayrıca içinde ‘Bunları kimseye anlatamamıştım’ (yazarı: Alişan Kapaklıkaya) kitap olduğu, kitap incelendiğinde, 53. Sayfasında ataş takılı bölümde Ayşe’nin intiharı olayının anlatıldığı bölüm görüldü”

Olayı kaza olarak veren yerel bir gazete, aynı gün akşam habere, “Olayın trafik kazasından meydana gelmediği bilgisi netlik kazandı” notu düşüyordu.

"Kızım elimi sık dedim, sıktı”

Rabia Naz’ın anne ve babası olaydan 12 gün sonra karakola çağrılıp ifadelerine başvuruldu. Baba Şaban Vatan, olayı kendisine gelen “kızın düşmüş” telefonuyla öğrendiğini söylüyordu.

Baba Vatan, ambulansla beraber hastaneye götürdükleri ağır yaralı ve tepki vermeyen kızının elini tutup kulağına eğilerek “kızım ne oldu sana?” diye sordu yanıt alamadı. Baba bu kez “kızım elimi sık” dediğinde, Rabia Naz babasının elini sıkarak tepki vermişti. 

Anne Atika Vatan ise kızının okul çıkışı, çalıştığı eczaneye geldiğini, önündeki çikolatadan alarak eve gitmek üzere ayrıldığını söylüyordu. 

Anne Vatan polis ifadesinde kızının kitap okumayı çok sevdiğini, derslerinde başarılı, çevresiyle barışık, kolay küsmeyen bir çocuk olduğunu belirterek, “İntihar edecek bir çocuk değildi” ifadesini verdi.

Baba dedektif gibi çalışmaya başlıyor

Küçük kızın babası, bir komşusunun, ambulans görevlisinin ve ismini gizli tutmasını isteyen bir polisin, kızı yaralıyken ayağında gördükleri talaşlara dikkat çekince şüphelendi ve araştırmaya başladı.

Elde ettiği bilgileri sosyal medya hesabından paylaşan baba Vatan, yakındaki bir boş ahırı hatırladığını, oradaki talaşların fotoğrafını çekip emniyet müdürünü aradığını, yanıt alamadığını anlatıyor.

Baba Vatan, 25 Şubat 2019 tarihli bir tweetinde bu fotoğrafı paylaşarak, ahırın yıllardır verilmeyen ruhsatının olaydan sonra çıkarılarak yıkıldığını öne sürdü.

"Trafik kazasına bağlı çarpma sonucu meydana gelmiş olabilir"

Şaban Vatan, Hacettepe Tıp Fakültesi’ne 5 Eylül 2018’de yaptığı başvuruda, kızının ölümünün yüksekten düşme mi, yoksa trafik kazasına bağlı araç çarpması sonucu mu meydana geldiğinin tespitini istedi. Raporda şu tespit yapıldı:

“Literatür incelemesi ve tıbbi değerlendirme kısımlarında da belirtilen nedenlerden dolayı Rabia Naz Vatan’da saptanan ve ölü muayene tutanağı ve otopsi raporunda belirtilen bulguların trafik kazasına bağlı çarpma sonucu meydana gelmiş olabileceği kanaatini bildirir Adli Tıp Kurulu rapordur”

Kafa sağlam, vücut kırıklarla dolu

Kendi deyimiyle “dedektif gibi çalışan” baba Vatan, 24 Temmuz 2018’de savcılığa bu iddialarını içeren bir başvuruda bulundu. Savcılık, küçük kızın giysisindeki tozların analizi için Trabzon Adli Tıp Kurumu’na yazı yazdı.

28 Ağustos 2018 tarihli Trabzon Adli Tıp raporunda ise, Rabia Naz’ın kafasında bir hasar olmadığı, ölüm nedeninin bedensel travma olduğu tespiti yapıldı.

Yüksekten düştüğü ya da intihar ettiği öne sürülen küçük kızla ilgili Adli Tıp raporunda, ölümün yüksekten düşme değil, ‘bedensel travma’ sonucu gerçekleştiğine yer verildi. 

Belediye başkanının yeğeninin ifadesi alındı

İddiaya göre olay günü Rabia Naz’a çarpıp kaçan araç siyah bir Doblo araçtı ve aracı kullanan kişi, Eynesil Belediye Başkanı’nın yeğeniydi.

Baba Şaban Vatan, kızının araç çarpması sonucu öldüğünü iddia edip, siyah Doblo ve sahibini şikayet edince, polis yeğen M.A.S’nin bilgisine başvurdu, ifade dosyaya girdi.

M.A.S. bilgi alma ek ifade tutanağına göre olay günü Rabia Naz’ı elinde dondurma yerken görmüş, “bana versene” diyerek ona takılmış, sonra da işine gitmişti.

Belediye Başkanı ve iki vekile soruşturma için baskı suçlaması

Baba Şaban Vatan aradan geçen sürede Nurettin Canikli’ye, Giresun Milletvekili Sabri Öztürk’e ve Cumhurbaşkanlığına sürekli mesajlar atarak, soruşturmanın üstünün örtülmeye çalışıldığını iddia etti.

Şaban Vatan, olayın üstünün, Eynesil Belediye Başkanı ile onun diyalog halinde olduğu AK Parti MKYK üyesi İstanbul milletvekili Nurettin Canikli’nin baskısıyla örtülmeye çalışıldığını öne sürdü.

Savcı ve milletvekilinden açıklamalar

AK Parti milletvekili Nurettin Canikli 25 Şubat 2019 günü Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Bahsedilen olay yargıya intikal etmiş, yargı süreci devam etmektedir. Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından da idari soruşturma yapılmıştır. İlave olarak, soruşturmaya müdahale ettiğimize ilişkin yalan ve iftiraların da soruşturulması için başvuruda bulunuyoruz.”

Olayın, babanın başvuruları ve sosyal medya paylaşımlarıyla beraber kamuoyunda yeniden gündeme geldiği süreçte bir açıklama da 26 Şubat 2019 günü Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan geldi.

“Soruşturmaya müdahale edildiği ve dosyanın üstünün örtüleceği gibi yanlış ve maksatlı haberler, kamuoyunu yanıltıcı olabildiği gibi, yargıyı da zan altında bırakmaktadır. Küçük Rabia’nın ölümüyle ilgili intihar ve yüksekten düşme dahil her türlü ihtimal, titizlikle araştırılmaya devam edilmekte olup, yargı delillere ve oluşacak vicdani kanaatine dayalı olarak kararını verecektir”

Soruşturma devam ediyor.

DAHA FAZLA HABER OKU