Küme düşme kaldırılsın diyen Rizespor Başkanı Kartal: 3 takımın gelirlerini düşürebilir, 'Beşer milyon almayacak' diyebilirsin

Küme düşme kalksın diyen takımlardan Çaykur Rizespor'un başkanı Hasan Kartal, "Düşme hattına giren 3 takım gelecek sezon gelirlerini düşürebilirsin, 5’er milyon almayacak gibi şart koyulabilir. Bu da rekabeti devam ettirir" önerisinde bulundu

Çaykur Rizespor Başkanı Hasan Kartal / Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı tedbir amacıyla geçtiğimiz mart ayında ertelenen liglerin 12 Haziran'da başlatılacağının açıklanmasının ardından tartışmalar devam ediyor.

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir'in Türkiye'deki futbol liglerinin başlatılmasıyla ilgili dün yapılan Kulüpler Birliği Vakfı toplantısının ardından yaptığı açıklamada ismini vermediği 7 kulübün kendilerine ligden düşme kaldırılsın, seneye 21 takımla lig oynansın önerisini sunduklarını açıkladı. 

Özdemir'in açıklamalarının ardından bu takımların kim oldukları merak edilirken, Süper Lig ekiplerinden Çaykur Rizespor'un başkanı Hasan Kartal, katıldığı TRT Spor canlı yayınında "O 7 takımdan biri biziz" dedi. 

Bu sezon ligden düşmenin kaldırılmasını isteyen kulüplerden biri olduklarını belirten Kartal, şu ifadeleri kullandı: 

Çaykur Rizespor'un düşme riski hiç yok. Çünkü ekibimiz çok iyi bir çalışma içinde. Sporcularımızda vaka yok, psikolojik olarak çok iyi durumdalar. Hiç bir sorunumuz yok. Ama bir açıdan bakınca; Ankaragücü Başkanı bu konuda önderlik yapıyor, 'Takımım ikinci yarıya gayet iyi başladı, bu işler çıktı' diyor. Bundan sonra yapılacak maçlarda her türlü sıkıntı var. Bu sıkıntılar içinde yapılacak maçların ardından düşecek olanlar olacak. Düşecekler hak ettikleri için mi düşecek? Bunların hepsini düşünmek lazım. Onun için bu talebi yapanlara ben de katılıyorum.

"Yayın gelirlerinde yeni bir planlama yapılabilir"

Hasan Kartal, 21 takımlı ligde yayın gelirlerinin dağılımı noktasında yeni bir planlamanın yapılabileceğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: 

İzleyici daha fazla olacak ve en az 3-4 vilayet daha ligin içine dahil olacak. Tabii oradaki sıkıntı, yayın gelirini 18 kulüp paylaşacakken 21 kulüp paylaşacak. Ama bu konuda yayıncı kuruluşla pazarlık yapılabilir. Şu da denilebilir; maçlar bittikten ve düşecek 3 ekip belli olduktan sonra, o düşenlerin yayın gelirlerinde kısıtlama yapılabilir.

 

Hasan Kartal - Ünal Karaman - AA.jpg
Hasan Kartal - Ünal Karaman / Fotoğraf: AA

 

"Küme düşme ile ilgili karar ne zaman açıklanmalı? Ligler bittikten sonra mı açıklanmalı" sorusu üzerine ise Hasan Kartal, "Bu karar bir an önce açıklanmalıdır. Hangi şartların olacağı da belirlenmelidir" dedi.

Kartal, küme düşmenin bu sezon uygulanmayacağı kararının ligler yeniden başlamadan önce açıklanması durumunda "alt sıralardaki ekiplerin, şampiyonluğu yakından ilgilendiren maçlara daha düşük bir motivasyonla çıkacağı" kaygısına ilişkin olarak şu öneriyi sundu:

Bu konuyla ilgili de alt sıralardaki ekiplere ekonomik konularda bazı şeyler konulabilir. Örneğin ligi son 3 sırada bitiren takımlara, gelecek yıl yayın gelirlerinden daha düşük bir pay verirsin. 0 3 takım '5'er milyon almayacak' diyebilirsin. Bir yaptırım koyarsan, ligdeki bu çekişme devam eder. Düşme olmayacaksa bunu ancak parayla yaparsın.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bu şartlar altında Rizespor küme düşmez"

Rizespor'un bu şartlar altında küme düşeceğini aklının ucundan geçirmediğini kaydeden Kartal, şu yorumu yaptı: 

Çünkü şu anda hocamız gayet iyi, futbolcularımızın motivasyonu gayet iyi. Yönetim iyi. Ekonomik bir problem yok. Diğer kulüplere bakıldığında hepsinde çok sorun var. Bu şartlar altında Rizespor küme düşmez.

Çaykur Rizespor, Süper Lig'in geride kalan 26 haftasında topladığı 25 puanla averajla 16. sırada bulunarak küme düşme hattında yer alıyor.

 

Independent Türkçe, TRT Spor

DAHA FAZLA HABER OKU