ABD, birçok eylemcinin ölümünde rol aldığını iddia ettiği 11 İranlı yetkiliyi yaptırım listesine aldı

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, insan hakları ihlallerinde rol aldıkları iddiasıyla bazı İranlı yetkilileri yaptırım listesine eklediklerini açıkladı. Listede İçişleri Bakanı ve eski istihbarat başkanı da var

ABD’den “birçok eylemcinin ölümünde rol alan” 11 İranlı yetkiliye yaptırım / Fotoğraf: Reuters

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, alınan yaptırım kararlarına ilişkin yazılı açıklama yaparak kararın İran İçişleri Bakanı Abdurrıza Rahmani Fazli ve diğer 11 İranlı yetkiliyi kapsadığını açıkladı.

Fazli'nin İran'daki gösterilere katılan eylemcilere şiddet uygulanması yönünde polise talimat vererek yapılan insan hakları ihlallerinde büyük rol oynadığını ileri süren Pompeo, "Fazli ve rejimin hedefi barışçıl protestoları ve ifade özgürlüğü haklarını bastırmaktı. Bu talimat, 23'ü çocuk olmak üzere birçok eylemcinin ölümüne neden oldu" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pompeo, Fazli'nin bu kapsamda ABD Hazine Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’nın yaptırım listesine alındığını belirterek kendisi ve aile üyelerinin ABD'ye girişinin yasaklandığını duyurdu.

Eski istihbarat başkanı da listede

Ayrıca İran'ın eski İstihbarat Başkanı Ali Fallahian'in de yaptırım listesine alındığını kaydeden Pompeo, Fallahian'in geçmişte diğer ülkelerde düzenlenen suikast ve terör saldırılarına karıştığını savundu..

Pompeo, Fallahian'in, 1994'de Buenos Aires'deki Yahudi Derneğine ve 1995'te Gazze'de düzenlenen bombalı saldırılardan sorumlu olduğu gerekçesiyle ABD'ye girişinin yasaklandığını belirtti. 

İran’ın halkına saygılı davranması gerektiğini belirten Pompeo, şunları kaydetti:

Bu karar üzerinden İran halkına şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim taleplerini desteklemeye ve rejim tarafından susturulanların sesi olmaya devam edeceğimiz mesajını gönderiyoruz. İran'a kendi halkına saygılı davranması konusundaki baskımız bitmeyecek.

ABD'nin önceki yaptırımlarının başarısız olduğunun göstergesi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi ise, yaptığı yazılı açıklamada, insan hakları ihlallerinde rol aldıkları gerekçesiyle bazı İranlı yetkililerin ABD tarafından yaptırım listesine alınmasına tepki gösterdi. 

Yaptırım uygulanan kişilerin sivil yetkililer olduğuna dikkati çeken Musevi, "Ülkenin yargı ve emniyetteki üst düzey yetkilileri ile kurumlarının yaptırım listesine eklenmesi, ABD'nin önceki yaptırımlarının başarısız olduğunun bir göstergesidir" ifadesini kullandı.

ABD'nin yaptırımlarla 2231 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararını ihlal ettiğini ifade eden Musevi, uluslararası topluma bu ihlallerden Washington yönetimini sorumlu tutma çağrısı yaptı.

 

Ne olmuştu?

İran'da 15 Kasım 2019’da benzin fiyatlarına beklenmedik şekilde en az yüzde 50 zam yapılması ve ucuz benzin satışına kota konması sonrası protestolar başlamıştı.

ABD yaptırımlarının etkisiyle ekonomik açıdan zor günler geçiren ve sokaklara inen halka güvenlik güçleri sert müdahalede bulunmuştu.

Uluslararası Af Örgütü'ne (Amnesty) göre İran güvenlik güçlerinin sert müdahalesi yüzünden 100’den fazla gösterici hayatını kaybetmişti. 

 

Independent Türkçe, Ajanslar
 

DAHA FAZLA HABER OKU